Kaj se dogaja v Rusiji? Pripravljajo zakone, ki bi Putinu zagotavljali trajno imuniteto in dosmrten mandat senatorja!

Ruski predsednik Vladimir Putin. (Foto: epa)

Predsednika Vladimirja Putina so februarja operirali zaradi raka, trdi politični analitik Valerij Solovej, ki je prav tako prepričan, da ima ruski predsednik tudi Parkinsonovo bolezen. Po njegovem mnenju namerava Putin januarja odstopiti, nasledila pa naj bi ga njegova hči Katerina Tihonova. V Kremlju sicer zanikajo predsednikove zdravstvene težave, po drugi strani pa se pripravljajo dokumenti, s katerimi bi po odstopu postal dosmrtni senator ter nov zakon, ki bi mu zagotavljal imuniteto za vsa domnevna kazniva dejanja.

Valerij Solovej trdi, da je imel ruski predsednik trebušnega raka, ki so mu ga operirali v februarju. Pred tem je Solovej tudi trdil, da ima oseminšestdeset letni Vladimir Putin Parkinsonovo bolezen. Putin naj bi si za svojo naslednico želel svojo hčerko Katerino Tihonovo, ki je sicer plesalka. Nekdanji vodja oddelka za odnose z javnostmi na moskovskem Državnem inštitutu za mednarodne odnose meni, da ima Putin zaradi zdravstvenih težav januarja prihodnje leto namen odstopiti. Ruski predsednik je trenutno zaščiten le za dejanja, ki jih je izvajal v času, ko je bil na svojem položaju, pripravlja pa se nov zakon, ki mu bo zagotovil imuniteto za vsa kazniva dejanja, storjena pred, med ali po predsedovanju.

Del težave je psiho-nevrološke narave, druga predsednikova težava pa je rak, je delaj Solovej in dodal, da bolj natančne diagnoze ne more podati, saj ni zdravnik, pa tudi z etičnega vidika nima pravice razkrivati tovrstnih informacij. Je pa po njegovem mnenju druga bolezen, torej rak, veliko večja težava od Parkinsonove bolezni, ki predsednika ovira predvsem pri javnih nastopih.

V Kremlju so sicer odločno zanikali, da bi bilo karkoli narobe s Putinovim zdravjem. Govorice o načetem zdravju ruskega predsednika so se začele pojavljati, ko so se začeli pripravljat dokumenti, s katerimi bi postal dosmrtni senator, ko enkrat odstopi s predsedniške funkcije. Ti naj bi bil namig, da se njegova dvajset let trajajoča vladavina bliža koncu. V zadnjem televizijskem nastopu, je Putina mučil kašelj, kar naj bi govorice le še dodatno potrjevalo. Kasneje so posnetek sicer obrezali, da je bilo kašljanje manj očitno.

Katerina Tihonova (Vir: Twitter)

Na Parkinsonovo bolezen so namigovali že prej
V javnost je pricurljal tudi posnetek, na katerem se Putin opoteka in oprijema stola, da bi lažje obdržal ravnotežje. Poleg tega pa je bilo opaziti tudi tresoče nalivno pero v njegovi roki, predsednikova skodelica pa naj bi bila napolnjena z zdravili za lajšanje bolečin, pišejo tuji mediji. To sicer ni prvič, da bi se namigovalo, da Putin trpi za Parkinsonovo boleznijo. Asimetrično zmanjšan zamah roke, ki so ga pri njem opazili že v preteklosti, je namreč tipičen znak oziroma napovednik te bolezni.

V pripravi nov zakon o imuniteti
Novi zakon o imuniteti ruskih predsednikov bi tako zaščitil tudi nekdanjega predsednika Dmitrija Medvedeva, ki je na sumljiv način pridobil veliko bogastvo, vključno z luksuznimi vilami, jahtami in vinogradi, po koncu njegovega predsedovanja leta 2012. Poleg tega pa bi bil tudi Putin zaščiten pred obtožbami o domnevni korupciji iz časov, ko je bil še namestnik župana. Če bodo zakon o imuniteti sprejeli, bi ga lahko preklicali le z dvotretjinsko večino v obeh domovih ruskega parlamenta. Številni tuji kritiki pa so pozvali preiskovalce, naj obtožijo Putina za strmoglavljenje letala Malaysia Airlines leta 2014, ko je na vzhodu Ukrajine umrlo vseh 298 ljudi na krovu. Omenjeni zakon predsednika sicer ne bi zaščitil pred mednarodnim sodiščem.

Sara Bertoncelj