fbpx

Stanje v Rusiji vse bolj katastrofalno: Kako je koronavirus okupiral Putinovo carstvo

Foto: epa

Rusija je 13. maja z novimi 10.899 okužbami s koronavirusom prehitela Španijo in je zdaj po številu okuženih na drugem mestu – takoj za ZDA, navaja spletna stran univerze Johns Hopkins. V Rusiji je bilo tako na 13. maj okuženih kar 242.271 ljudi! Po ocenah tamkajšnjih epidemiologov lahko Rusija pričakuje začetek stabilizacije in upad okužb šele v začetku junija.

Medtem ko je v južni in zahodni Evropi v marcu vladal kaos zaradi strmega naraščanja okužb s koronavirusom in tudi smrti, so se številni spraševali, kako je mogoče, da ima Rusija manj pozitivnih kot pa na primer Luksemburg. Medtem ko sta Italija in Španija obolele šteli v tisočih, je imela Rusija komaj dvomestno številko takih. Le malo jih je takrat upoštevalo dejstvo, da se je okužba v Evropi začela širiti iz Italije, nazadnje pa je dosegla skrajni vzhod celine.

Prvi okuženi v Moskvi je bil študent iz Italije, piše Jutarnji, ki dodaja, da se je s tem koronavirus začel širiti tudi po ostalih delih države, Rusija pa je delala podobne napake kot večina drugih držav – izolacijski ukrep so izvedli pozno, poleg tega pa ljudje niso bili previdni. Kavarne so bile odprte, potekale so tekme, odprte so bile tudi kinodvorane in šole, prav tako so bile v polnem razmahu priprave in vaje na vojaško parado ob Dnevu zmage. Poleg tega pa so Rusi še zavajali, kako učinkovito so preprečili vstop koronavirusa s Kitajske, ne da bi ga pričakovali iz drugih delov sveta. Virus se najverjetneje res ni širil iz Kitajske v Rusijo, saj so zelo hitro zaprli meje, prekinili železniški promet in zmanjšali zračni promet s Kitajsko.

Tisti, ki so se v Rusijo vrnili iz Kitajske, so morali v izolacijo v sanatorijih po Sibiriji. 

Kljub naporom, da virus ne bi prišel v Rusijo iz Kitajske, pa se pozablja pomembno dejstvo, tj. da je ruski del ob meji s Kitajsko najmanj poseljen del Rusije. Da bi se virus torej širil tam mimo, je praktično nemogoče.

Kljub velikemu številu okuženih manj smrti kot v zahodni Evropi
Kljub ogromnemu številu okuženih se številni sedaj sprašujejo, kako je mogoče, da je v Rusiji nesorazmerno majhno število smrti v primerjavi z okuženimi. V Rusiji je namreč nekaj več kot 2200 zabeleženih smrti zaradi koronavirusa, medtem ko jih je v Španiji, Italiji, Veliki Britaniji in Franciji umrlo več deset tisoč. Odgovor se skriva v zapisih ruskih medijev, ki razkrivajo, da v Rusiji vodijo statistiko smrti zaradi Covid-19 na drugačen način kot v drugih državah. Za številne okužene, ki so umrli, kot vzrok navedejo bolezen, za katero so trpeli, na primer če so imeli rak v terminalni fazi ali so zboleli za kakšno drugo kronično boleznijo, ob tem pa so imeli še koronavirus, se kot vzrok smrti napiše prvotna bolezen in ne korona. Ista praksa velja tudi za okužene bolnike, ki umrejo zaradi srčnega infarkta. Vendar pa po podatkih tujih medijev zaradi takega načina vodenja smrti nastajajo napetosti, ko sorodniki ali prijatelji pokojnega zahtevajo spremembo mrliškega lista pri vzroku smrti.

Foto: epa

Putin je delodajalcem, ki ne bodo odpuščali delavcev in znižali plač, obljubil, da jim bo odpustil nekaj dolgov in kreditov, saj bo po ocenah ruski BDP padel za približno 6-7 odstotkov, medtem ko nekateri napovedujejo celo 12 odstotni padec. Brez zaposlitve naj bi ostalo približno 10 milijonov ljudi, okrog tri milijone podjetnikov pa bo bankrotiralo.

Delavci nosijo zaščitne maske na gradbišču v Moskvi. Foto: epa

Za koronavirusom so nedavno zboleli tudi ruski premier Mihail Mišustin, ministrica za kulturo Olga Ljubimova ter celo Putinov tiskovni predstavnil Dmitrij Peskov in njegova žena.

Barbara Majdič