fbpx

Kaj se dogaja na slapovih reke Krke, da tam umirajo turisti?

Narodni park Krka (Foto: Twitter)

Hrvaških turističnih krajev letošnje poletje ne pesti le slabši obisk, ampak tudi številne nesreče s tragičnim koncem. Do zadnje izmed njih je prišlo v dalmatinskem Narodnem parku Krka, znanem predvsem po svojih neizmernih lepotah ter številnih obiskovalcih, med katerimi so neredko tudi znane osebnosti. V tamkajšnji reki Krki so namreč v soboto našli dva utopljena Korejca. Uradno vzrok njune smrti še ni znan, domačini pa ugibajo, da bi bila tragična nesreča lahko posledica temperaturnega šoka.

Niz tragičnih dogodkov ob hrvaški jadranski obali se kar ne konča. Do tragedije je namreč prišlo še v Narodnem parku Krka v Dalmaciji, kjer so v reki Krki na globini treh metrov našli mrtva moškega in žensko, pri čemer naj bi bila vzrok za njuno smrt po poročanju Slobodne Dalmacije utopitev. Omenjeni narodni park je sicer znan predvsem po neizmernih lepotah ter številnih obiskovalcih. Letno ga namreč obišče več kot milijon turistov. Med slednjimi so bile doslej tudi številne znane osebnosti, med drugim Roman Abramovič, Bill Gates, Eric Cantona in katarski emir.

Mrtva moškega in žensko so odkrili v soboto. Policijo je varnostna služba Narodnega parka Krka poklicala ob 15.38, ob 17. uri pa so trupli potegnili na obalo, pri čemer se je izkazalo, da gre za par, ki se je med utopitvijo držal za roke. Preiskava dogodka sicer še traja, zaradi česar identitete žrtev ter natančnega vzroka smrti policija uradno še ni podala. Neuradno pa gre za dva mlada Južnokorejca, ki sta na reko Krko prišla sama z najetim avtomobilom in ne v sklopu večje turistične skupine. Do utopitve je sicer prišlo v rečnem delu, kjer je plavanje dovoljeno, žrtvi pa je odkril potapljač. Po neuradnih informacijah je bila ženska 21-letna študentka, saj naj bi odkrili njeno študentsko izkaznico, natančna identiteta moškega pa ni znana, saj naj ne bi našli njegovih osebnih dokumentov. So pa, kot poroča tiskovna predstavnica policije, Marica Kosor, našli vstopnici obeh za vstop v Narodni park Krka, ki sta bili izdani v soboto ob 13.20.

Hrvaška reka Krka je znana predvsem po svojih slapovih. (Foto: Twitter)

Vzrok za utopitev bi lahko tičal tudi v temperaturnem šoku
Domačini opozarjajo, da je v preteklosti v reki Krki predvsem zaradi skokov z večje višine prišlo že do več smrtnih žrtev. Pri tem poročajo, da naj bi v enem letu umrlo kar 7 ljudi. Ob tem dodajajo, da so dandanes podobne nesreče sicer predvsem posledica temperaturnega šoka. Ta bi tako lahko bil tudi vzrok za najnovejšo utopitev. “Ljudje se ves dan sončijo ter se pri tem segrejejo, saj je zunaj tudi 40 stopinj Celzija. Nato pa gredo v vodo, ki je zaradi številnih podzemnih izvirov dvakrat hladnejša. Ko vstopijo vanjo, sledi temperaturni šok, pri čemer te lahko izda srce,” je povedal eden od domačinov. Pri tem seveda velja poudariti, da še vedno obstaja tudi možnost, da je do utopitve prišlo zaradi zdrsa in posledičnega udarca v glavo.

Rajko Golob