Kaj se dogaja na slapovih reke Krke, da tam umirajo turisti?

Narodni park Krka (Foto: Twitter)

Hrvaških turističnih krajev letošnje poletje ne pesti le slabši obisk, ampak tudi številne nesreče s tragičnim koncem. Do zadnje izmed njih je prišlo v dalmatinskem Narodnem parku Krka, znanem predvsem po svojih neizmernih lepotah ter številnih obiskovalcih, med katerimi so neredko tudi znane osebnosti. V tamkajšnji reki Krki so namreč v soboto našli dva utopljena Korejca. Uradno vzrok njune smrti še ni znan, domačini pa ugibajo, da bi bila tragična nesreča lahko posledica temperaturnega šoka.

Niz tragičnih dogodkov ob hrvaški jadranski obali se kar ne konča. Do tragedije je namreč prišlo še v Narodnem parku Krka v Dalmaciji, kjer so v reki Krki na globini treh metrov našli mrtva moškega in žensko, pri čemer naj bi bila vzrok za njuno smrt po poročanju Slobodne Dalmacije utopitev. Omenjeni narodni park je sicer znan predvsem po neizmernih lepotah ter številnih obiskovalcih. Letno ga namreč obišče več kot milijon turistov. Med slednjimi so bile doslej tudi številne znane osebnosti, med drugim Roman Abramovič, Bill Gates, Eric Cantona in katarski emir.

Mrtva moškega in žensko so odkrili v soboto. Policijo je varnostna služba Narodnega parka Krka poklicala ob 15.38, ob 17. uri pa so trupli potegnili na obalo, pri čemer se je izkazalo, da gre za par, ki se je med utopitvijo držal za roke. Preiskava dogodka sicer še traja, zaradi česar identitete žrtev ter natančnega vzroka smrti policija uradno še ni podala. Neuradno pa gre za dva mlada Južnokorejca, ki sta na reko Krko prišla sama z najetim avtomobilom in ne v sklopu večje turistične skupine. Do utopitve je sicer prišlo v rečnem delu, kjer je plavanje dovoljeno, žrtvi pa je odkril potapljač. Po neuradnih informacijah je bila ženska 21-letna študentka, saj naj bi odkrili njeno študentsko izkaznico, natančna identiteta moškega pa ni znana, saj naj ne bi našli njegovih osebnih dokumentov. So pa, kot poroča tiskovna predstavnica policije, Marica Kosor, našli vstopnici obeh za vstop v Narodni park Krka, ki sta bili izdani v soboto ob 13.20.

Hrvaška reka Krka je znana predvsem po svojih slapovih. (Foto: Twitter)

Vzrok za utopitev bi lahko tičal tudi v temperaturnem šoku
Domačini opozarjajo, da je v preteklosti v reki Krki predvsem zaradi skokov z večje višine prišlo že do več smrtnih žrtev. Pri tem poročajo, da naj bi v enem letu umrlo kar 7 ljudi. Ob tem dodajajo, da so dandanes podobne nesreče sicer predvsem posledica temperaturnega šoka. Ta bi tako lahko bil tudi vzrok za najnovejšo utopitev. “Ljudje se ves dan sončijo ter se pri tem segrejejo, saj je zunaj tudi 40 stopinj Celzija. Nato pa gredo v vodo, ki je zaradi številnih podzemnih izvirov dvakrat hladnejša. Ko vstopijo vanjo, sledi temperaturni šok, pri čemer te lahko izda srce,” je povedal eden od domačinov. Pri tem seveda velja poudariti, da še vedno obstaja tudi možnost, da je do utopitve prišlo zaradi zdrsa in posledičnega udarca v glavo.

Rajko Golob

 • Antonius

  Moja kopalna sezona je trajala celo leto. V Iškem vintgarju sem februarja v vodo zlezel celo pri zunanji temperaturi -8 stopinj. Iška je ob obali pomrznila, voda je imela pa +0 stopinj.
  Nisem šel pa niti sredi poletja nikoli v vodo ne, da bi svoje telo najprej seznanil s temperaturo vode. Vedno sem se osvežil najprej po rokah, obrazu, vratu in sprednjem delu telesa.
  Morda prav zaradi mrzle vode v življenju nisem zbolel niti enkrat za gripo.

  • anzek

   Ha, ha….Moj prijatelj je tudi šel v tako hladno vodo, seveda brez kopalk, saj je šlo za stavo. Notri je šel kot ata, ven pa skoraj kot mama………gajba piva je bila sicer njegova, ampak nasmejali smo se pa.

 • Roman Benedik

  To je pa gotovo kučan zadaj in pa naši komunajzli.A ne,Nora24hr

  • Peter

   Ja, zagotovo.
   Tako, kot sta na hanzi zadaj vedno janša in desnica.
   Ampak, nore ti vsaj ni treba plačevat, no….

 • Vid Pustoslemšek

  Moro sn kliknat na članek in malo prečitat, ker sn po naslovu mislo, da se folk tam sprehaja v slapovih…

 • Vid Pustoslemšek

  Pozor, tut tisti, ko znate plavat!! Za Hrvatijo si obvezno nabavite napihlive rokafčke. To pomaga tut reševalcom, da vas nea rabijo z potaplači pol iskat, če vas v vodi zato, ker si prej nea zmočite rok in testirate, kak je voda poleti mrzla… šlok trofi.

 • Franc Šink

  Hrvatje bodo prepričali svet da je Krka v kateri se utaplja v Sloveniji, tista romantična pa na hrvaškem.

 • Observer

  Med utopitvijo sta se držala za roko… kako so to vedeli? Sta se za roko trupli še vedno držali, ko so ju izvlekli ven? Čudno tudi, da sta utonila skupaj. Torej sta oba istočasno morala doživeti infarkt zaradi temperaturnega šoka, če je to res razlog. Če bi ju infarkt bi se verjetno oba primila za srce in se ne bi držala za roke tudi postmortem…razen, če je infarkt povzročil krčevit impulz stiska rok kot v primeru udara z elektriko. Je to sploh možno? Medicinc nisem tako da ne vem, mi je pa ta zgodba čudna, da ne rečem srhljiva. Uradno so dali izjavo, da bi lahko bil vzrok temperaturni šok…vedo pa seveda ne in bi vzrok lahko bil marsikaj drugega.

 • Šobar Davorin

  Takajšnja Krka je resnično nevarna. Zahrbtna. Sem v onih, bi djali, gnilih časih, ko tam še niso zaračunavali nekšne vstopnine, bil na slapovih. Sem se namakal. Brez problemov. Sem pa izgubil ključ kombija, ki sem ga privezal na špago kopalk. Ampak ni bilo hujšega. ker sem se spomnil, da imam rezervnega v hlačah na obali. Bi se pa lahko katastrofalno končalo. Ko bi iskal “majstora” za odklepanje.

  • Tomaz

   Ja , na sreco smo docakali te “zlate case” uh ze letim , morm mal mleka pa medu polizat kosemi cedita po stenah…

 • Dolfić 20.4.

  A bo kaj Živlena. Non stop smrt na tem portalu?!

  • Zombi Gartner

   Mene zanima če kdo od novinarjev Nova24 ve, kaj se je dogajalo v Novi Gorici v Študentu kraja trgovina z ljudmi.
   Pa če kaj veste kako bojo sprejeli 3 migrantske družine v Velenju v nova stanovanja, ki jih je podarila občina Velenje.
   Prosim za komentarje.

   • Tomaz

    To bodo tile revezi na novi tezko zvohljali , take stvari se odvijajo v tajnosti…

    • Zombi Gartner

     Me prav zanima kdaj bojo mediji objavili prve članke.

 • Valter BraniSlav

  Ni vec Tita, Zato gre vse narobe.

 • +Slovenec

  Janša, ti imaš rad Hrvaško, a ne? Itak, saj si tudi ti dobil parcelo na enem otoku tam, da govoriš: “Hrvaška je naša najbolj prijateljska soseda!”

  Mene pa nič ne briga za Ustaše. Zato me jezi, da v vseh naših medijih (tudi tukaj) pišejo o nesrečah na Hrvaškem.

 • sodnikisozločinci

  Dvakrat nižja temperatura od 40 stopinj C je 20, toliko ima največ Soča v Tolminu. Krka ne verjamem, da je tako mrzla, da skočiš pregret vanjo, moraš imeti res veliko pameti. Preden se skoči v vodo, se je treba najprej prepričati da je dovolj globoka, brez skal in da ni premrzla.

 • John Kovacs

  Tourists v prepad porivata zakonca Kucan.