fbpx

Kaj v resnici vsebuje sporni madžarski “zakon proti LGBTQ”?

Slika je simbolična (Foto: epa)

V istih urah, ko je del italijanske vlade obsodil domnevno “vmešavanje” Vatikana v notranje zadeve Italije (ker je opozoril, da bi liberalni zakon iz Zana cenzuriral katoličane in s tem kršil konkordat, tj. mednarodno pogodbo), je isti del odločil, da Italija sodeluje pri vmešavanju številnih držav EU proti Madžarski, ki je kriva, da je sprejela zakon v parlamentu, ki so ga na svobodnih volitvah redno volili njeni suvereni državljani. Toda kaj točno pravi ta sporni “zakon proti LGBTQ” (lezbijkam, gejem, biseksualcem in transseksualcem), kot so ga označili napredni mediji?

Gre za zakon, ki zaostruje kazni za pedofile in druge kriminalce, ki izvajajo nasilje nad otroki. V budimpeškem parlamentu je bil le en glas proti, sprejet pa je bil z veliko večino vseh strank (157 od 199), čeprav se nekateri poslanci leve opozicije glasovanja niso udeležili. Številne posebne določbe so bile predmet polemik.

Prvi je spremenjeni člen 6/A zakona 31/1997, ki se glasi: Da bi zagotovili uresničevanje ciljev iz tega zakona in izvajanje otrokovih pravic, je osebam, ki še niso dopolnile osemnajst let, prepovedano dajati na voljo vsebine, ki so pornografske ali prikazujejo spolnost na permisiven način ali ki propagirajo ali prikazujejo odstopanje od identifikacije, ki ustreza rojstnemu spolu, spremembo spola ali homoseksualnost. Enaka določba je vsebovana v spremenjenem oddelku 3 zakona 48/2008 in spremenjenem oddelku 5/A zakona 211/2011.

Sprememba zakona 75/2010 se nanaša na množične medije
Programi se uvrstijo v kategorijo V, če lahko negativno vplivajo na telesni, duševni ali moralni razvoj mladoletnikov, zlasti če kot osrednji element vsebujejo nasilje, propagando ali prikaz odstopanja od identifikacije, ki ustreza rojstnemu spolu, spremembe spola ali homoseksualnosti ali neposredno, naturalistično in neutemeljeno prikazovanje spolnosti. Ti programi morajo biti označeni kot “neprimerni za občinstvo, mlajše od 18 let”.

Sprememba člena 11 zakona 190/2011 se nanaša na izobraževanje
Pri izvajanju dejavnosti, ki obravnavajo spolno kulturo, spol, spolno usmerjenost in spolni razvoj, je treba posebno pozornost nameniti določbam člena XVI, c. 1 ustave. Takšne dejavnosti ne smejo biti usmerjene v širjenje odklona od identifikacije, ki ustreza rojstnemu spolu, spremembe spola ali homoseksualnosti.

Madžarski premier Viktor Orban (Foto: epa)

Menim, da so te določbe ne le zakonite, temveč tudi popolnoma upravičene. Budimpešta je poudarila, da je treba spoštovati izobraževalne odločitve družin in ne postavljati šolskega sistema v konflikt z njimi. Listina Evropske unije o temeljnih pravicah, ki ima naravo zavezujoče pogodbe, v členu 14 c določa. 3 določa, da se “spoštujeta svoboda ustanavljanja izobraževalnih ustanov ob spoštovanju načel demokracije in pravica staršev, da poskrbijo za vzgojo in poučevanje svojih otrok v skladu s svojimi verskimi, filozofskimi in pedagoškimi prepričanji, v skladu z nacionalnimi zakoni, ki urejajo njihovo izvajanje”. Glede na to, da je zdaj v Evropski uniji nezakonito prepričanje, da svojim otrokom kot referenčne vrednote ne predlagamo ideologije spola ali homoseksualnosti, je madžarski predpis povsem zakonit in dejansko ščiti temeljno pravico staršev, ki niso “napredni”. Madžarska zakonodaja ne prepoveduje nobene spolne usmerjenosti ali vedenja, vključno s homoseksualnostjo; prepoveduje le propagando v šolah, tj. dejanja, katerih cilj je vplivati na učence v določeni smeri. In zakaj bi morali otroke v šoli “učiti” spolne usmerjenosti ali jih prepričevati o določenih preferencah? Skratka, Madžarska želi vladam držav, ki jih obtožujejo, vključno z Italijo, postaviti vprašanje: zakaj jim je tako pomembno, da šole seksualizirajo otroke?

Madžarska zakonodaja prepoveduje tudi propagando ideologije spola, namenjeno otrokom. Subjektov, ki še razvijajo svojo identiteto in spolnost, ni več mogoče učiti, da je narobe, če se zadovoljijo s svojim rojstnim spolom, ampak da lahko izberejo in spremenijo svoj “spol”, kadar koli želijo, in seveda, da lahko s farmakološkimi in kirurškimi posegi prilagodijo svojo telesno zgradbo. Pohvalno je le, da se na madžarski strani želijo izogniti indoktrinaciji mladoletnikov z ideološko in neznanstveno teorijo, zaradi katere se mnogi otroci predčasno odločijo za zahtevne in boleče medicinske posege (večinoma še vedno eksperimentalne) za “spremembo spola”. Tam, kjer se je, tako kot v Združenem kraljestvu, ta predpis uporabljal lahkotno, se zdi, da se zdaj ponovno razmišlja o tem. Za to je v veliki meri zaslužna Keira Bell, dekle s težkim otroštvom, ki so jo kot najstnico prisilili v operacijo spremembe spola; kot odrasla je ugotovila, da je bila prevarana, in (uspešno) tožila nacionalno zdravstveno službo. Dr. Lisa Littman je preučevala, kako se v skupinah otrok zaradi pretvarjanja pojavljajo primeri tako imenovane spolne disforije. Zakaj italijanska vlada želi, da bi otroke “zapeljali” v travmatične, nepovratne in eksperimentalne terapije?

Daniele Scalea
Ustanovitelj in predsednik Centro Studi Machiavelli. Diplomiral je iz zgodovine (Univerza v Milanu) in doktoriral iz političnih ved (Univerza Sapienza). Je profesor zgodovine in doktrine džihadizma ter geopolitike Bližnjega vzhoda na univerzi Cusano. Med letoma 2018 in 2019 je bil posebni svetovalec državnega podsekretarja za zunanje zadeve Guglielma Picchija za priseljevanje in terorizem. Njegova najnovejša knjiga (ki jo je napisal skupaj s Stefanom Graziosijem) je “Trump proti vsem. Amerika (in Zahod) na razpotju.”

Daniele Scalea, Demokracija