[Video] Pentagon objavil dokumente o neznanih letečih predmetih

Datum:

 Ne le tisti, ki verjamejo v vesoljce, ampak tudi številni drugi so z velikim pričakovanjem spremljali petkovo objavo prvega poročila ameriške vlade o “neidentificiranih nebesnih fenomenih”. A tudi po objavi poročila, ki ga je na devetih straneh spisal Pentagon, številna vprašanja ostajajo neodgovorjena, poročajo tuje tiskovne agencije.

                   

V poročilu vlada oziroma obveščevalci namreč niso ponudili odgovora na to, kaj dejansko stoji za več kot 140 nenavadnimi nebesnimi pojavi, ki so jih zabeležili v minulih dveh desetletjih. Nikakršnega dokaza namreč ni, da bi lahko za njimi dejansko stala tajna napredna tehnologija držav, kot sta Kitajska in Rusija, ali morda celo zunajzemeljska bitja, a po drugi strani vsega tega tudi ni mogoče izključiti, so zapisali avtorji poročila – sodelavci Pentagona in tajnih obveščevalnih služb.

Od skupno 144 nenavadnih fenomenov so uspeli pojasniti le enega samega, in sicer naj bi šlo za balon, iz katerega je uhajal zrak, poročata nemška in francoska tiskovna agencija dpa in AFP. Vsi ostali zaenkrat ostajajo nepojasnjeni. 18 primerov poleg tega posebej izstopa zaradi svoje “nenavadne smeri gibanja ali lastnosti leta” – na primer lebdenja na mestu kljub močnemu vetru ali premikanja z ekstremno hitrostjo, poroča STA.

Poglavitna ovira oziroma težava pri preiskavah naj bi bili nezadostni podatki. Poročilo sicer obenem izpostavlja, da predstavljajo ti fenomeni varnostno tveganje za zračni promet in morda tudi nacionalno varnostno grožnjo, zato je treba izdelati načrt, kako bi jih bilo mogoče bolje raziskati in razumeti.

Kot dodaja dpa, so v ZDA objavo poročila pričakovali z veliko napetostjo. To so še dodatno podžgale izjave nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame na televiziji o tem, da “obstajajo slikovni material in posnetki predmetov na nebu, za katere ne vemo točno, kaj so. Ne moremo pojasniti, kako se premikajo, njihove smeri leta, preprosto nimajo nobenega preprosto razložljivega vzorca.”

Poročilo je Pentagon v skladu s svojo zakonsko obveznostjo v petek predal ameriškemu kongresu. Celotno poročilo je sicer obsežnejše od devetih strani, ki so bile ob tem objavljene. Gre za šele predhodno oceno, a vendarle je to doslej sploh prvo uradno priznanje ameriške vlade o obstoju neznanih letečih predmetov oziroma nebesnih pojavov, ki so jih med drugim opazili ameriški vojaški piloti in katerih izvora ne znajo pojasniti oziroma ne morejo izključiti možnosti, da gre za vesoljska plovila.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Izginila brez sledu, nazadnje so jo videli v nedeljo ob Kolpi

Od nedelje, od 16. ure, je pogrešana Nuša Krhin...

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...