Kako arabske, srbske in romske kriminalne tolpe ropajo Nemce

Foto: Pixabay

Zveza nemških kriminalistov (BDK) opozarja na vedno več vlomov in tatvin v Nemčiji, za kar krivijo predvsem gruzijske prosilce za azil. ”Sem pridejo brez prave želje po uspehu. Zaprosijo za azil in se v osmih mesecih, kolikor traja postopek, podajo v kriminal,” je povedal vodja zveze Andre Schulz. 

Kot opozarja Andre Schulz, je v porastu število vlomov in tatvin, ki jih zagrešijo migranti. Najpogosteje gre za Gruzijce, ki so jih poimenovali kar gruzijska mafija. Veliko pa je kriminala tudi s strani Srbov in ljudi, ki prihajajo s severa Afrike.

”Zelo pogosto so med zločinci tudi pripadniki romske skupnosti iz Albanije in zahodnega Balkana,” je dejal Schulz. Veliko migrantov pride in zaprosi za azil, tudi če do njega niso upravičeni. Ker postopki trajajo od osem do dvanajst mesecev, pa lahko v tem času prebivajo v Nemčiji. Mnogi izmed njih v tem vmesnem času zabredejo v kriminal, piše nemški časnik Bild.

Nemčija je pravi raj za vlomilce in kriminalce
”Smo bogata država v sredini Evrope in nimamo meja,” 
je problematiko orisal Schulz. To po njegovem mnenju prepriča kriminalce in tatove, da pridejo v državo. Nemčija je tako rekoč postala pravi raj za vlomilce. ”Nekatere izmed teh skupin so zavzele že kar cele regije in mesta,” opozarja Schulz.

V Nemčiji je bila raven kriminala v letu 2015 najvišja v zadnjih 20 letih. Oblasti so zabeležile kar 167.136 domačih vlomov, kar je za skoraj 10 odstotkov več kot leto prej. Največ vlomov se je zgodilo v Hamburgu, kjer je tudi največja razlika.

M. G.