fbpx

Kako je dal Tito skrivaj zakopati sina, ki mu ga je rodila mladoletna žena

Tito in Jovanka Broz (vir: twitter)

Življenje pokojnega jugoslovanskega diktatorja naj bi bilo še danes velika neznanka. Določena vprašanja o Titovem življenju pa mejijo na teorijo zarote. Je bil Tito, ki se je vrnil iz ujetništva v Rusiji, res isti Tito, ki se je rodil v Kumrovcu? Zakaj na očetovem nagrobniku piše oče in ne očka? Zakaj se je Jovanka morala preoblačiti šestkrat v enem dnevu?

Življenje jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita je po pisanju spletnega portala Srbija danas še vedno velika neznanka, “a še manj je znano, da so njegovi starši pokopani v Kupincu”, Tito pa nikoli ni obiskal njihovega groba.

Ko se je Tito leta 1920 vrnil iz vojnega ujetništva v Rusiji v domači kraj, je s seboj pripeljal tudi svojo prvo ženo Pelagijo Denisovno Belousovo, ki jo je spoznal med vojnim ujetništvom v Rusiji. Ko sta začela razmerje, je bilo dekletu komaj 13 let. Tito jih je štel dvakrat toliko. Ob prihodu v Kupinec je bila Belousova tik pred porodom.

Sina pokopal v neoznačenem grobu
“Prišel sem tja neke noči in našel očeta in enega od svojih bratov pri večerji. Povedali so mi, da je moja mati Marija umrla leta 1918. Samo nekaj ur kasneje je moja žena rodila prvega otroka, sina. A je ta umrl po dveh dnevih,” je citiral  jugo-komunističnega diktatorja v knjigi “Novi prilozi za biografiju Jospia Broza Tita” Vladimir Dedijer. Otroka je dal pokopati na cerkvenem pokopališču navkljub dejstvu, da duhovnik tega ni dopustil, ker otrok ni bil krščen. Sredi noči sta umrlega v grob položila Franjo Bistrica in njegov pomočnik, Tita ni bilo zraven, grob pa naj bi do danes ostal neoznačen.

Četniški poveljnik Draža Mihailović na sojenju v Beogradu. (Printscreen: YouTube)

Če je Kumrovec še danes dobro znan kot mesto, kjer se je rodil jugoslovanski diktator, pa je Kupinec potonil v pozabo. Da je tam živela diktatorjeva družina, tako opozarja edino grob, v katerem sta pokopana njegova starša in sestra Tilda. Za grob so v času komunizma skrbeli pripadniki JLA, danes pa je v domeni komunalnih delavcev.

Ivan Šokić