fbpx

Kako je Donald Trump zmagal in osmešil slovenske levičarje

Foto: epa

”Trump nima absolutno nobene možnosti za osvojitev republikanske predsedniške nominacije,” je bil prvi komentar republikanskega senatorja iz Tennesseeja Lamarja Alexandra, ko je Donald Trump oznanil svojo kandidaturo. Danes, skoraj leto za tem, je Donald Trump praktično že osvojil republikansko predsedniško nominacijo, po nekaterih raziskavah pa naj bi prednost pridobival tudi že pred Hillary Clinton. 

”Razlogov, zakaj ne bo zmagal na volitvah, je toliko, da niti ne vem, kje začeti, bom pa poskusila razložiti. Trump nima organizacijske strukture kampanje, v ozadju nobenega “grassroots” gibanja, nima niti na približno še izdelanih politik, nima podpore republikanske stranke, še več, zelo proti njegovi kandidaturi so, nima discipline, potrebne za predvolitve, in ni talentiran politik. Ob vsem naštetem si ne predstavljam, kako bi lahko dobil republikansko nominacijo, kaj šele Belo hišo,” je oktobra lani o Trumpovi kandidaturi zapisala Nataša Briški v kolumni na strani Metina Lista.

Ni pa bila edina, ki je menila, da Trump nima nikakršnih možnosti za uspeh. Tako v tujini kot v Sloveniji so bili komentatorji, kolumnisti in analitiki prepričani, da je Trumpova kampanja obsojena na propad. Takega mnenja je bil tudi ameriški dopisnik slovenske nacionalne televizije Edvard Žitnik, ki je Trumpove izjave o tem, da so Mehičani kriminalci, komentiral takole: ”A četudi je imel Trump zgolj teoretično možnost, da svojo poslovno kariero nadgradi s politično, kar si brez dvoma želi, so zdaj njegove politične ambicije dokončno pokopane.’

Osmešili so se tudi največji mediji
Še več posmehovanja pa je bil Trump deležen v ameriških medijih. Washington Post mu je poleti napovedal, da ga čaka težka pot do tega, da ga bodo nasprotniki in volivci jemali resno. The New York Times je predvideval, da je bila njegova napoved kandidature zgolj poteza za publiciteto, na podlagi katere si je želel narediti reklamo za svoj posel.

Podobno je takrat zapisal Nathan Gonzales, urednik Rothenberg & Gonzales Political Report, ki je Trumpovo kandidaturo označil za ”glavobol republikancev”. Takrat je dejal, da Trump nikoli ne bo kandidat republikancev. ”Vsak čas na televiziji, ki bo namenjen Trumpu, bo čas, ki ga bo ukradel resnim kandidatom,” je menil Gonzales.

Še korak dlje so šli v The Huffington Postu, ki je ob pričetku kampanje na spletni strani oznanil, da kampanje Donalda Trumpa medijsko ne bodo pokrivali, ker je taka njihova uredniška politika. Prepričani so namreč bili, da je njegova kampanja zgolj stranski šov, zato so ga uvrstili v sekcijo zabave, poleg Kim Kardashian, piše Daily Mail.

”Proti Clintonovi Trump nima možnosti”
Ena izmed kolumnistk Washington Posta Dana Milbank je bila tako prepričana, da Trump ne bo osvojil nominacije, da je obljubila, da bo, če bo Trump na primarnih volitvah uspešen, pojedla cel list papira, na katerem je kolumna zapisana. Očitno bo sedaj veliko novinarjev, kolumnistov in komentatorjev moralo pojesti svoje besede in priznati, da je Trumpu uspelo. Potem ko je pometel s konkurenco na primarnih volitvah, ga čaka še bitka na državni ravni. Čeprav poznavalci trdijo, da proti Clintonovi nima možnosti, se prav lahko zgodi, da jim bo Trump še enkrat več dokazal, da se motijo.

Maruša Gorišek