fbpx

Donald Trump bo republikanski predsedniški kandidat

Foto: epa

Donald Trump je prepričljivo zmagal na republikanskih primarnih volitvah v zvezni državi Indiani, saj je po podatkih televizije CBS osvojil 64 odstotkov glasov, njegov najresnejši protikandidat Ted Cruz pa 33 odstotkov. Cruz je že razgasil, da se umika iz predsedniške tekme, kar pomeni, da bo republikanski predsedniški kandidat na novembrskih volitvah za predsednika ZDA Donald Trump.

V igri za republikanskega predsedniškega kandidata sta tako na republikanski strani ostala samo še Donald Trump in John Kasich, ki je v Indiani osvojil le dva odstotka glasov. Republikanske strankarske volitve se bodo sicer končale 7. junija, ko bodo volitve tudi v še kako pomembni Kaliforniji, toda Trump je praktično že postal republikanski predsedniški kandidat.

”V Indiani smo naredili vse, kar zmoremo. A volivci so se odločili, da bodo izbrali drugo pot. S težkim srcem, a neizmernim optimizmom za dolgoročno prihodnost naše države, umikamo svojo kampanjo,” je razglasil Ted Cruz.

Trump je svojo zmago sprejel z veseljem, Cruza označil za dobrega sotekmovalca, svojo pozornost pa takoj obrnil na stran demokratov.

Volitve v Indiani so namreč imeli tudi demokrati, kjer je Bernie Sanders premagal Hillary Clinton, ki pa ima še vedno največ možnosti, da postane demokratska predsedniška kandidatka in se novembra s Trumpom spopade za Belo hišo.

A. Ž.