fbpx

Kako predvidljivo: Macronova policija je 33-letnega Afganistanca, ki je v imenu Alaha ubil 19-letnika, razglasila za “psihično motenega”

Foto: Twitter

Osumljen za sobotni napad z nožem v bližini Lyona, v katerem je umrl 19-letnik, je 33-letni Afganistanec, ki je leta 2018 v Franciji dobil azil, je sporočil francoski urad za priseljevanje. Državni sekretar na francoskem notranjem ministrstvu Laurent Nunez pa je sporočil, da so prve preiskave pokazale, “da je imel osumljeni psihične motnje“. Psihične motnje so reden izgovor oblasti v državah, kjer ne želijo priznati problemov z ilegalnimi migracijami.

Moški, ki je po dejanju, v katerem je bilo ranjenih osem ljudi, deloma priznal krivdo, je bil znan pod več identitetami in tremi rojstnimi datumi, je že konec tedna razkril tožilec v Lyonu Nicolas Jacquet, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ubijal v imenu Alaha kot vsi drugi teroristi
Na tožilstvu so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedali tudi, da je bil ob aretaciji videti zmeden. Pred napadom naj bi tudi zaužil večje količine kanabisa in policistom povedal, “da je slišal glasove, ki so žalili Boga, ta pa mu je ukazal, naj ubija“.

Image

Ranjenec, žrtev Afganistanca.

V Francijo je sicer Afganistanec prispel leta 2016 brez družine, maja 2018 pa je dobil azil s statusom subsidiarne zaščite. Ta status se podeli posamezniku, ki ni begunec, a kljub temu potrebujejo mednarodno zaščito, saj bi lahko bil ob povratku v deželo izvora izpostavljen nevarnosti resnih krivic, kot so smrtna kazen, mučenje ter nehumano ali poniževalno obravnavanje.

Marine Le Pen udarila po varnostni politiki Francije
Državni sekretar Nunez je v odzivu na dogodek izpostavil ugotovitve preiskave, da je imel Afganistanec psihične motnje. Poudaril je tudi, da se primera ne bi smelo izkoriščati za netenje sovraštva do tujcev. To je neodgovorno, je dejal za televizijo CNews. Predsednica desničarskega Nacionalnega zbora Marine Le Pen je po dogodku namreč tvitnila, da je “naivnost in popustljivost naše migracijske politike huda grožnja varnosti francoskega naroda“.

Napad se je zgodil pred priljubljeno postajo metroja v predmestju Lyona Villeurbanne, poroča STA. Na posnetkih nadzornih kamer je videti, da so osumljenca razorožili mimoidoči. Za zdaj ne preiskujejo morebitnega terorističnega ozadja napada.

Pater Truden