fbpx

Kakšno trgovanje z orožjem, drogami, prostitucija in Islamska država: “To je postal nov globalni fenomen!”

Foto: Twitter

Brezobzirno izkoriščanje okolja je namesto tihotapljenja drog postalo glavni vir dohodka za organiziran kriminal in različne oborožene skupine, je ta teden objavil Interpol. Tihotapljenje slonovine, izkop zlata, nezakoniti “davki” na naravne vire in druga kazniva dejanja predstavljajo namreč kar 38 odstotkov prihodkov, ki financirajo konflikte in oborožene skupine. 

Medtem ko skupine, kot je Islamska država, dominirajo na naslovnicah, nanje padejo zgolj štirje odstotki od 31,5 milijarde ameriških dolarjev, ki so vsako leto ustvarjeni na konfliktnih območjih po svetu. Preostanek pa gre drugim skupinam organiziranega kriminala.

Iz poročila, ki sta ga pripravila norveški center za analizo tveganja RHIPTO in Globalna iniciativa za boj proti transnacionalnemu organiziranemu kriminalu, je razvidno, da obstaja okrog 1.000 poti, po katerih se tihotapi vse, od nafte, zlata in diamantov do droge, belega blaga in slonovine. “Organizirani kriminal vedno bolj spodkopava mir, varnost in razvoj,” poudarja Mark Shaw, direktor Globalne iniciative za boj proti transnacionalnemu organiziranemu kriminalu. “To je postal pravi globalni fenomen, od Afrike do Bližnjega Vzhoda in ZDA.”

Zlato in mineral koltan zaželena
Nezakonito rudarjenje predstavlja 17 odstotkov prihodkov oboroženih skupin, med najbolj zaželenima sta zlato iz vzhodnega dela Demokratične republike Kongo in mineral koltan iz Latinske Amerike. Skupine organiziranega kriminala se ukvarjajo tudi z dobičkonosno trgovino slonovine iz Afrike in rogov nosorogov, ki se prodajajo v Aziji za namene tradicionalne medicine. Za ekološkim kriminalom tihotapljenje drog še vedno predstavlja največji vir dohodka in predstavlja 28 odstotkov celotnega zneska, navaja poročilo. Nezakonito obdavčenje civilistov, ropanje in izsiljevanje predstavljajo 26 odstotkov njihovega dohodka. Po drugi strani pa donacije in odkupnine za ugrabitve predstavljajo le tri odstotke prihodkov.

Foto: iStock

Direktor centra RHIPTO Christian Nellemann je povedal, da morajo vlade dojeti, da je boj proti organiziranemu kriminalu ključni dejavnik za odpravljanje konfliktov. “V številnih primerih imajo lahko kriminalne skupine, med katerimi so nekatere tesno povezane s političnimi elitami, interes v nadaljevanju oboroženih spopadov z namenom ohranjanja svoje prevlade nad naravnimi viri in trgovskimi potmi.”

H. M.