Kakšno trgovanje z orožjem, drogami, prostitucija in Islamska država: “To je postal nov globalni fenomen!”

Foto: Twitter

Brezobzirno izkoriščanje okolja je namesto tihotapljenja drog postalo glavni vir dohodka za organiziran kriminal in različne oborožene skupine, je ta teden objavil Interpol. Tihotapljenje slonovine, izkop zlata, nezakoniti “davki” na naravne vire in druga kazniva dejanja predstavljajo namreč kar 38 odstotkov prihodkov, ki financirajo konflikte in oborožene skupine. 

Medtem ko skupine, kot je Islamska država, dominirajo na naslovnicah, nanje padejo zgolj štirje odstotki od 31,5 milijarde ameriških dolarjev, ki so vsako leto ustvarjeni na konfliktnih območjih po svetu. Preostanek pa gre drugim skupinam organiziranega kriminala.

Iz poročila, ki sta ga pripravila norveški center za analizo tveganja RHIPTO in Globalna iniciativa za boj proti transnacionalnemu organiziranemu kriminalu, je razvidno, da obstaja okrog 1.000 poti, po katerih se tihotapi vse, od nafte, zlata in diamantov do droge, belega blaga in slonovine. “Organizirani kriminal vedno bolj spodkopava mir, varnost in razvoj,” poudarja Mark Shaw, direktor Globalne iniciative za boj proti transnacionalnemu organiziranemu kriminalu. “To je postal pravi globalni fenomen, od Afrike do Bližnjega Vzhoda in ZDA.”

Zlato in mineral koltan zaželena
Nezakonito rudarjenje predstavlja 17 odstotkov prihodkov oboroženih skupin, med najbolj zaželenima sta zlato iz vzhodnega dela Demokratične republike Kongo in mineral koltan iz Latinske Amerike. Skupine organiziranega kriminala se ukvarjajo tudi z dobičkonosno trgovino slonovine iz Afrike in rogov nosorogov, ki se prodajajo v Aziji za namene tradicionalne medicine. Za ekološkim kriminalom tihotapljenje drog še vedno predstavlja največji vir dohodka in predstavlja 28 odstotkov celotnega zneska, navaja poročilo. Nezakonito obdavčenje civilistov, ropanje in izsiljevanje predstavljajo 26 odstotkov njihovega dohodka. Po drugi strani pa donacije in odkupnine za ugrabitve predstavljajo le tri odstotke prihodkov.

Foto: iStock

Direktor centra RHIPTO Christian Nellemann je povedal, da morajo vlade dojeti, da je boj proti organiziranemu kriminalu ključni dejavnik za odpravljanje konfliktov. “V številnih primerih imajo lahko kriminalne skupine, med katerimi so nekatere tesno povezane s političnimi elitami, interes v nadaljevanju oboroženih spopadov z namenom ohranjanja svoje prevlade nad naravnimi viri in trgovskimi potmi.”

H. M.

 

 • Sadako

  Da IS ni globalni problem? Boste že videli, ko bo pri nas. Takrat bo EU šla k vragu. Dobesedno. Takrat se bodo odprla vrata pekla in požrla Evropske katolike. Svet se vodi iz vahabitske Saudove Arabije. Študijski princ in njegovi pomočniki so uničili cel BV. Sto let nazaj so se Aleksandrinke ponoči lahko varno šetale po Aleksandriji, zdaj se še domačinke ne upajo.
  Vi podpirate Izrael, ZDA, Saudovo Arabijo a oni si talajo denar in skrbijo, da vahabiti in tudi navadni begunci hodijo v Evropo. Evropa jim je na poti do njihovih zlih ciljev. Njihov glavni cilj je uničiti Vatikan in krščanstvo. Kar poglejte njihovi MSM mediji vidijo samo župnika, ki jeba na bača dečke, a nalašč ne vidijo sto drugih župnikov in nun, ki pomagajo ubogim ljudem. Ne vidijo njihovega pozitivnega doprinosa. Ne vidijo hrane in šolskih zvezkov, ko pomagajo otrokom. Ne vidijo nun, ki v samostane sprejemajo lačne nosečnice in male otroke. Ne oni ne vidijo Karitasa, oni ne vidijo cerkvene pomoči, oni vidijo zgolj par pedofilskih garjavih ovc. Nikogar ne lažem s prstom, toda ve se, kdo so oni.

 • Caetano

  IS je samo ena sicer pomembna skupina jihadistov. Pomembno je vprašanje koliko od teh skupin je islamističnih in jihadističnih. Indijska policija npr že dolgo opozarja, da se denar od trgovine z drogami, ki ga upravlja pakistanska obv. služba uporablja za financiranje jihada v Kašmirju. Al Šebab v Somaliji, ki je povezan tudi z Al Kaido je izdelal dodelan sistem pobiranja oz. izsiljevanja ”davkov”. Predstavnik Muslimanske bratovščine Erdogan je znan trgovec z orožjem in nafto s katerim podpira razne islamske milice itd.

 • xtc

  Skoraj taki kot komunisti in socialisti.
  Za vse te,ki se jioh ujame in jim je ta aktivnost dokazana -smrtna kazen.

 • Olga2345

  Najprej očistiti Avgijev hlev Sorosovih plačancev med politiki in jih ovaditi zaradi korupcije, trgovanja z ljudmi in terorizma!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!