Kalifornijski požar tretji največji v zgodovini države

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Kalifornijske oblasti so v okolici Santa Barbare in Montecita severozahodno od Los Angelesa ukazale dodatne evakuacije, potem ko se je na območju znova okrepil veter. Ogromen požar, ki so ga poimenovali Thomas, so razglasili za tretji največji požar v zgodovini zvezne države. Ogenj je doslej uničil 1000 kvadratnih kilometrov površin.

Požar medtem ogroža okrog 18.000 objektov. Doslej je uničil okrog 1000 poslopij, od tega 750 stanovanjskih hiš. V boju z ognjem, ki divja že od 4. decembra, je v četrtek izgubil življenje gasilec, ki je za seboj pustil nosečo ženo in dveletnega otroka.

V petek se je položaj malce umiril, ker se je veter unesel, vendar se je v soboto spet okrepil s sunki, ki dosegajo hitrosti do skoraj 100 kilometrov na uro. Prebivalci Santa Barbare so naenkrat opazili gost oblak dima, ki je nakazal približevanje požara. Del mesta so zato izpraznili, skupaj pa je moralo zaradi požara domove doslej zapustiti 95.000 ljudi.

Pripravljajo se na selitev živalskega vrta, premožno mesto Montecito pa je pod obveznim ukazom za evakuacijo. Tam bivajo bogati in slavni, med njimi na primer znana televizijska voditeljica in igralka Oprah Winfrey.

Avtocesta, ki vodi iz Los Angelesa proti Santa Barbari, je bila v soboto začasno zaprta zaradi dima. S požarom se 8.300 gasilcev bori s pomočjo letal, helikopterjev in druge opreme.

Vzrok požara še ni znan. Doslej jim ga je uspelo 40-odstotno omejiti. Preostale požare, ki so od začetka meseca prav tako pustošili po jugu Kalifornije, pa jim je uspelo obvladati.

D. Č.