fbpx

Kam je izginilo 8000 migrantov, ki so se prijavili v Švici?!

Foto: epa

V zadnjih mesecih so v Švici zaznali kar 40-odstotno povečanje prosilcev za azil, a so v začetku tega leta ugotovili, da je 8000 migrantov, ki so zaprosili za azil, preprosto poniknilo. 

Vse več migrantov si želi v Švico – tam izpolnijo prošnjo za azil, nato pa izginejo neznano kam. V začetku letošnjega leta so švicarski uradniki ugotovili, da je na tak način poniknilo več kot 8000 prosilcev za azil v letu 2016 ter tako opustilo postopke za pridobitev azila.

Russia Today poroča, da je od januarja do konca novembra 2016 kar 8.166 migrantov zaprosilo za azil v Švici in nato izginilo.

Predstavnik švicarskega ministrstva za migracije Martin Reichlin kot potencialne razloge za opustitev prošnje za azil vidi v tem, da so migrantje prepričani, da bo njihova prošnja zavrnjena ali pa se odločijo za pot naprej zato, ker so tam že njihovi sorodniki in se jim želijo pridružiti. Reichlin sicer sklepa, da je večina teh migrantov ubrala pot proti Nemčiji.

So pa s švicarsko natančnostjo ugotovili, katerim migrantom se najbolj mudi naprej na sever. V glavnem ti migranti prihajajo iz Afrike, in sicer 801 iz Eritreje, 792 iz Gambije in 716 iz Nigerije. Sledijo pa migranti iz Gvineje (508), Alžirije (504) in Somalije (494).

Podatek, da se je v letu 2016 kar 8.166 migrantov prijavilo v Švici in nato brez pojasnila odšlo naprej, pa je zaskrbljujoč tudi zato, ker je številka takšnih migrantov mnogo višja kot leto pred tem. V letu 2015 je na podoben način namreč poniknilo 4.943 prosilcev za azil.

Pravila so jasna
V skladu z evropskimi pravili je vstop migrantom v Švico dovoljen le, če se izjasnijo, da želijo tam zaprositi tudi za azil. Vsi tisti, ki so sprejeti v sprejemni center za migrante, pa se morajo tudi registrirati. Tisti, ki ne namerava zahtevati azila v Švici, pa se mora nemudoma vrniti v evropsko državo, v kateri je vstopil v Evropsko unijo.

Marjanca Scheicher