Kanada odobrila Pfizerjevo cepivo za mladostnike med 12. in 15. letom

Cepivo podjetij Pfizer in BioNTech. (Foto: epa)

V Kanadi so odobrili Pfizerjevo cepivo proti covid-19 za najstnike stare med 12 in 15 let. To je prvi tak primer v državi, je v sredo sporočila kanadska zvezna ministrica za zdravje.

Višja svetovalka kanadskega zveznega ministrstva za zdravje Supriya Sharma je nedavno za novinarje povedala, da je cepivo proizvajalca Pfizer-BioNTech “varno in učinkovito pri mlajši starostni skupini,” poroča Reuters.

“Počasi bomo zagledali luč na koncu tunela,” je dodala Sharmova. Kanada je namreč druga država na svetu, ki je odobrila rabo eksperimentalnega cepiva proti covid-19 na mladoletnikih med 12. in 15. letom starosti. Pred Kanado so enako v aprilu 2021 storili v Alžiriji. Po trditvah ameriških predstavnikov oblasti, naj bi tudi ZDA v kratkem storila enako.

Pritožbe, da cepljenje poteka prepočasi
Medtem pa oblasti poročajo o tretjem smrtnem primeru zaradi krvnih strdkov po cepljenju s cepivom AstraZenece. Umrl je moških v 60-ih letih iz province New Brunswick. Vseeno uradne oblasti v provinci vztrajajo pri nadaljnji rabi AstraZenecinega cepiva. Podobni primeri smrti so bili zabeleženi v Alberti 4. aprila 2021 in v Quebecu 27. aprila 2021. “Prihajalo bo do redkih primerov tromboze. A tveganje ostaja minimalno v primerjavi s tveganji, zapleti in potencialnimi posledicami zaradi covid-19,” je v odziv povedala Jennifer Russel, ki je odgovorna za področje zdravstva v New Brunswicku.

Foto: epa

Kanadske zvezne oblasti so kupile več deset milijonov doz cepiv, a v državi je slišati pritožbe, da cepljenje v 10 provincah poteka prepočasi. V provinci Alberta, kjer trenutno beležijo 24 tisoč aktivnih primerov in okoli 150 ljudi na intenzivni negi imajo največje število primerov okužbe glede na število prebivalcev. Alberta ima okoli 4,37 milijonov prebivalcev, obsega pa 661.848 kvadratnih kilometrov. Začetek cepljenja za stare najmanj 12 let so v provinci napovedali za 10. maja.

Do sedaj cepljenih 35 odstotkov prebivalcev
Od skupno 1.249.950 primerov okužbe s covid-19, kolikor so jih od začetka pandemije našteli v Kanadi jih je kar 20 odstotkov bilo zabeleženih pri najstnikih mlajših od 19 let. V Kanadi je po podatkih Indexa do sedaj prvi odmerek cepiva prejelo približno 35 odstotkov od 38 milijonov prebivalcev.

Ivan Šokić