Kanada: transspolniku so zavrnili evtanazijo zaradi postkirurških in duševnih bolečin!

Transspolnik Lois Cardinal je po kirurški deformaciji spola zaprosil za evtanazijo, a je bil zavrnjen. (Foto: posnetek zaslona, Youtube)

Vsaj en transspolnik je bil že umorjen s pomočjo evtanazije, ker je duševno hudo trpel po spolni transformaciji/deformaciji. To je bilo v Belgiji pred desetletjem. Nazadnje pa so v Kanadi zavrnili evtanazijo trasspolniku, ki je prav tako trpel zaradi duševnih muk in postkirurških bolečin. 

Zelo malo se govori o razočaranjih tistih, ki so se odločili za kirurško in kemično deformacijo lastnega telesa. Govora je o t. i. transspolnikih. Za narejenimi nasmeški se pogosto skriva grenkoba, o kateri se v javnosti in medijih vse premalo govori. Podobno je s travmami po abortusu. V drugem primeru obstajajo skupine za pomoč, kjer se da najti kanček utehe (tukaj). Mediji o abortusu govorijo predvsem kot o “pravicah”, skoraj nič pa o tem, da pušča globoke duševne rane …

Kot že rečeno, je podobno pri transspolnikih. Portal National Review poroča, kaj se je z belgijskim primerom transspolnika dogajalo v urah pred smrtjo. Oseba je bila pripravljena na praznovanje “novega rojstva”, a ko se je pogledala v ogledalo, se je sama sebi zagnusila. Nove prsi niso ustrezale pričakovanjem, penis pa je imel simptome zavrnitve. Ni želela biti “pošast”. Zdaj podobna zgodba prihaja iz Kanade. Transspolnik po imenu Lois Cardinal želi biti medicinsko zastrupljen zaradi strahotne bolečine, ki ga spremlja po kirurškem posegu. K tej odločitvi so pripomogle tudi hude duševne stiske.  

Transspolnik. Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Sicer pripadnik lokalne skupnosti domorodcev obsoja kanadski zdravstveni sistem, ker je njegovo prošnjo zavrnil in to navkljub neznosni bolečini, ki jo trpi zaradi kirurško vgrajene vagine. Zaradi duševnih bolečin po “prehodu” je že januarja zaprosil za smrtonosno injekcijo. Še mnogo let po prvotni operaciji ga (leta 2009) spremljajo nenehen pritisk, bolečina in nelagodje. Nedavna študija Univerze Floride je pokazala, da večina tistih, ki si dajo narediti umetno vagino, trpi bolečine in nelagodje. Bolečine so pogoste med spolnim odnosom, pojavljajo pa se tudi težave z mehurjem. Prav tako poseg naknadno zahteva nove in nove kirurške korekcije. 

Zdravnike bolj skrbi, katere zaimke uporablja in ne blaženje bolečin
Zdravnik meni, da je zdravljenje za ublažitev trpljenja še mogoče, vendar pa za tiste, ki želijo biti medicinsko zastrupljeni, lokalna zakonodaja takšnega zdravljenja ne predvideva. Oseba je prepuščena sama sebi. Dotična oseba meni, da je bila prošnja zavrnjena iz političnih in kulturnih vzrokov, ki vključujejo sporno vprašanje ideologije spola. Zdravnike hkrati bolj skrbi, katere zaimke uporablja, ne pa lajšanje njegovih bolečin. Obstaja možnost vnovične prijave na medicinsko zastrupitev v prihodnjih mesecih, razen če bi specialistu uspelo ublažiti bolečine. Cardinal na različnih spletnih omrežjih kritizira ideje o transspolnosti, zaradi katerih je pred 14 leti opravil operacijo zadnjice.

Domen Mezeg