fbpx

Kanadska mošeja zaradi govornikov, ki so podpirali samomorilske napade, nasilje nad ženskami in umore homoseksualcev, izgubila status dobrodelne ustanove

Assalamska mošeja v Ottawi (vir: twitter)

Kanadske oblasti so zaradi govorcev, ki so označevali ženske za manjvredne, pozivali k pobijanju homoseksualcev ter obravnavanju samomorilskih napadov kot legitimnih vojaških akcij, odvzele status dobrodelne organizacije islamskemu centru v Ottawi in Assalamski mošeji.

Do odvzetja statusa je prišlo po preiskavi kanadske davčne inšpekcije, ki je po poročanju Breitbarta preiskovala 36 govorcev, ki jih je islamska skupnost v Ottawi povabila med januarjem 2012 in decembrom 2013.

Eden od govorcev je bil tudi Abu Usamah At-thahabi, ki je med drugim trdil: “Nihče ne ljubi nevernika. Ena sama oseba med muslimani ne ljubi nevernika, pa če je nevernik iz Velike Britanije ali ZDA. Ljubimo ljudi islama in sovražimo nevernike.” To pa ni vse, ravno tako je rekel naslednje: “Alah je ustvaril ženske pomanjkljive. Tudi če dobi doktorat. Pomanjkljiva. Njen intelekt je nedokončan.”

Kanadski govorci v mošeji so islamisti
Poleg nevernikov in žensk pa je At-thahabi na piko vzel tudi homoseksualce. “Vzemite homoseksualca in ga vrzite z gore.” Podobne klice k nasilju je najti tudi v njegovih predavanjih na YouTubu, kjer svojim poslušalcem pravi, da je potrebno homoseksualce pobiti. “Prerok je rekel: Pobijte tistega, ki to dela, in tistega, ki mu je to delano. Ubijte tistega, ki je bil na vrhu, in tistega, ki je bil na dnu, ne glede, ali je moški ali ženska.”

Abu Ameenah Bilal Philips (Vir: Twitter)

Drugi izmed govorcev, ki je pritegnil pozornost davčnih inšpektorjev, je bil Abu Ameenah Bilal Philips, ki ima prepovedan vstop v Združeno Kraljestvo, ZDA, Avstralijo, Nemčijo, Kenijo in Bangladeš. Na Filipinih so ga v preteklosti aretirali zaradi “nagovarjanja in rekrutiranja ljudi, da izvajajo teroristične aktivnosti”. Philips velja za zagovornika samomorilskih napadov. “Tako dejanje v resnici ni pravi samomor. Je vojaško dejanje, ki zahteva žrtvovanje človeških življenj.” Ravno tako je avtor člankov, v katerih je zagovarjal pretepanje žensk kot “zadnji poskus reševanja zakona” ali da se “uporniško in po krivici neubogljivo ženo” ukroti.

Mošeja se brani, da odločitev ni pravična, glede na to, za kaj se zavzemajo
Zanimanju davčnih inšpektorjev ni ušel niti Abdullah Hakkeem Quick, ki je rekel, da je potrebno ukrepati glede homoseksualcev. “Muslimani bodo morali nekaj narediti (glede homoseksualcev) in ne bo dovolj, da jih samo žalijo.” Njegovo izjavo so oblasti na Novi Zelandiji označile za poziv k nasilju.

Islamski center v Ottawi in Assalamska mošeja sta že napovedala, da se bosta na odločbo davčnega inšpektorata pritožila, saj ta “ni pravična, glede na to, kdo smo in za kaj se zavzemamo.” Izgleda, da muslimani v Kanadi verjamejo, da zanje veljajo drugačna pravila.

Ivan Šokić