fbpx

Kanadska zunanja ministrica se bo pogajala s Trumpom o prostotrgovinskem sporazumu Nafta

Kanadski premier Justin Trudeau (foto: STA).

Kanadski premier Justin Trudeau je zamenjal do Trumpa kritično nastrojenega zunanjega ministra Stephena Diona s Chrystio Freeland. To je že peta menjava v 30-članskem kabinetu kanadskega premierja.

Freelandova, ki je bila ministrica za mednarodno trgovino, bo lahko tudi na položaju zunanje ministrice sodelovala v morebitnih pogajanjih o severnoameriškem prostotrgovinskem sporazumu (Nafta) z ZDA in Mehiko, če bo novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump izpolnil svoje obljube iz predvolilne kampanje o spremembah ali celo preklicu tega dogovora. 48-letna Chrystia Freeland se je izkazala med lanskimi napetimi pogajanji o prostotrgovinskem sporazumu med Kanado in EU, ki je bil podpisan 30. oktobra. Bila je na seznamu predstavnikov kanadskih oblasti, proti katerim je Rusija leta 2014 uvedla sankcije kot odgovor na kanadske sankcije zaradi ruske priključitve Krima in zaradi vmešavanja v ukrajinske zadeve. Na položaju ministra za mednarodno trgovino jo bo zamenjal dosedanji član poslanske zbornice Francois-Philippe Champagne.

Stephan Dion, ki je napovedal, da se po 21 letih javne službe umika iz političnega življenja, je med ameriško predvolilno kampanjo javno kritiziral Trumpa. Med drugim je dejal, da Kanada ne more pristati na grožnje nepremičninskega mogotca, da bo muslimanom prepovedal vstop v ZDA.

Kanadski premier Justin Trudeau je za novega ministra za priseljevanje imenoval v Somaliji rojenega Ahmeda Hussena. Njegov predhodnik John McCallum je bil imenovan za veleposlanika na Kitajskem.

B. J., STA