fbpx

Kaos in solze: Na tisoče civilistov iz Harkova obupano išče svoje mesto na vlaku za pobeg pred ruskim agresorjem

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Z odpiranjem humanitarnih koridorjev, o katerih naj bi Ukrajina in Rusija dosegli dogovor, se je na tisoče Ukrajincev v kaosu in solzah podalo na pot v upanju, da jim uspe pobegniti od ruskega agresorja. Na tisoče Ukrajincev, matere, mladi in starejši – vsi so obupano iskali svoj prostor na vlaku, ki pa naj bi po tretjih pogajanjih varno pot omogočali le za Rusijo ali Belorusijo.

Prizor na železniški postaji v Harkovu je srce parajoč, ko na tisoče civilistov, med katerimi so tako mladi, starejši, otroci in matere, skušajo pobegniti pred ruskim agresorjem, ki pa jim domnevno varno pot omogoča le v Rusijo ali Belorusijo.

Kaos in solze 
Na železniški postaji so civilisti zavzeli skoraj vsak kotiček od čakalnic in podhodov do vseh vseh peronov, kamor so se ljudje zatekali, spali, nestrpno čakali in hiteli na vlake. Tuji mediji poročajo o napetih trenutkih, ko so prostovoljni redarji poskušali zadržati množico ljudi, ki so se vrivali pred vhodnimi vrati v strahu, da bi zamudili priložnost za pobeg. Ženske z otroki so točile solze, v eni roki stiskale potne liste, v drugi pa otroke. Med vkrcavanjem je vladal kaos in srce parajoče poslavljanje od ljubljenih ne vedoč, ali jih bodo še kdaj videli.

Množica civilistov želi pobegniti od ruskega agresorja. (Foto: epa)

“Humanitarni koridorji” v pekel
Po predlogu agresorja bi humanitarni koridorji civilistom omogočili, da pobegnejo iz šestih močno bombardiranih ukrajinskih mest, potem ko se je izkazalo, da večina domnevno varnih poti vodi neposredno v Rusijo ali njeno zaveznico Belorusijo. Kijev je seveda predlog zavrnil, medtem ko se obupani Ukrajinci v kaosu borijo za pobeg in svoje življenje. En domnevno varen prehod iz obleganega južnega pristaniškega mesta Mariupol je šel naravnost skozi minsko polje. Rusija je včeraj zjutraj ponudila šest poti, s katerimi bi civilistom omogočila, da zapustijo Mariupol, Harkov, Sumy in prestolnico Kijev, vendar je ruski agresor tudi po objavi nadaljeval z bombardiranjem nekaterih mest, kar ni kazalo na umirjanje situacije. Prebivalci Mariupola in Sumyja naj bi se odpravili na vzhod Ukrajine in ne na zahod, kamor jih je na stotine tisoč že odpotovalo, da bi se izognili spopadom.

Približno 1,7 milijona Ukrajincev – večinoma žensk in otrok – je doslej uspelo pobegniti na zahod, je sporočila agencija ZN za begunce.

Tanja Brkić