fbpx

Kar 215 milijonov kristjanov po svetu doživlja visoko stopnjo preganjanja, med odgovornimi prevladujejo islamske države!

Foto: iStock

Kar 215 milijonov kristjanov po svetu doživlja visoko stopnjo preganjanja, navaja človekoljubna organizacija Open Doors. Iz nedavno objavljenega seznama World Watch List 2018 je razvidno, da je bilo kar 3.066 kristjanov ubitih, 1.252 ugrabljenih in 1.020 posiljenih ali spolno nadlegovanih zaradi svoje vere, kar 793 cerkva pa napadenih ali uničenih.

V islamskem svetu se nahaja levji delež tega preganjanja: med 50 najhujšimi državami jih je namreč kar 38 takih, ki so večinsko muslimanske. Poročilo v nadaljevanju navaja, da se za ekstremnim preganjanjem nahaja islamsko zatiranje, ki prevladuje v kar osmih od desetih najhujših držav. Skratka, večino preganjanja, ki ga je deležno 215 milijonov kristjanov po svetu, izvajajo muslimani, in sicer v najhujših oblikah, kot sta posilstvo in umor.

Na prvo mesto se uvršča Severna Koreja
Ti muslimani so različno stari in predstavljajo odraz različnih ver, nacionalnosti, jezikov, socialno-ekonomskih in političnih okoliščin. Med njih lahko vključimo muslimane iz Savdske Arabije, Irana, Katarja, Kuvajta, Afganistana, Somalije, Jemna, Pakistana, Malezije in Indonezije. Pri tem je treba omeniti, da se na prvo mesto držav, ki najbolj preganjajo kristjane, uvršča neislamska in komunistična Severna Koreja.

Foto: iStock

V primeru, da bi se potopila dinastija Kim Jong Una, bi v državi prišlo do bistvenega porasta kristjanov, podobno kot v primeru Rusije. Namreč v času Sovjetske zveze je bilo zaradi verskega prepričanja ubitih med 12 in 25 milijonov kristjanov, okrog 153.000 cerkva pa je bilo zaprtih. Od padca Sovjetske zveze leta 1991 je bilo okrog tisoč cerkva vsako leto ponovno zgrajenih, po navedbah poročila Paw iz leta 2014 pa se je med leti 1991 – 2008 število pravoslavnih kristjanov iz 31 % povečalo na 72 %.

Foto: Prinstscreen

Foto: Printscreen

V islamskem svetu se zdi, da padec diktatorskih režimov le redko olajša trpljenje kristjanov. V primeru padca  sekularnih  diktatur (Sadam v Iraku in Gaddafi v Libiji) je namreč pričakovati preganjanje kristjanov. Danes se Irak uvršča na osmo mesto najhujših držav, ki preganjajo kristjane: Sirija na petnajsto mesto, Libija pa na sedmo, kar kaže na to, da sta bili državi v času diktature varnejši za verske manjšine. Podobno so edine države, ki so bile del Sovjetske zveze in še vedno preganjajo kristjane, muslimanske države v osrednjem delu Azije. Te vključujejo Uzbekistan (16. mesto), Turkmenistan (19. mesto), Tadžikistan (22. mesto), Kazahstan (28. mesto) in Azerbajdžan (45. mesto).

Foto: iStock

Ekstremno preganjanje še vedno močno razširjeno
Ekstremno preganjanje kristjanov v muslimanskem svetu, ki se je pričelo že v preteklosti, je še vedno razširjeno, vključno z napadi zaradi bogokletstva in odpadništva, uvajanje omejitev in izvajanje napadov na cerkve. V nasprotju s preganjanjem kristjanov v komunističnem režimu je muslimasnko preganjanje kristjanov večno, eksistencialno in daleč presega katerega koli vladarja ali režim. Na žalost se zdi, da to predstavlja sestavni del zgodovine in doktrin ter socialno-politično strukturo islama.

N. Ž.