fbpx

Kar 634 migrantov od 700 so ujeli na laži

Migranti v Parizu (Foto: epa)

Danska agencija za migracije je pod drobnogled vzela 700 prosilcev za azil, ki so trdili, da prihajajo iz Kuvajta, a so bili neprijetno presenečeni, ko so ugotovili, da jih kar 634 laže.

Od 700 migrantov jih je kar 634 lagalo o tem, od kod prihajajo. Trdili so, da so iz Kuvajta, a je podrobna preiskava pokazala, da pravzaprav prihajajo iz drugih arabskih držav, je poročal danski časnik Jyllandsposten.

Brez državljanstva, lažje do azila
Danska agencija za migracije je do teh ugotovitev prišla s pomočjo zgodovinskih zapisov na družbenih omrežjih, mobilnih podatkov in z mednarodnim sodelovanjem. Tako so lahko dokazali, da je večina migrantov lagala o svojem ozadju. Vsem 634 so zato zavrnili prošnje za azil. Številni med njimi so namreč prihajali iz Iraka, kar 300 pa jih je bilo del iste skupine.

Razlog, zakaj so so lagali o svoji identiteti, je v tem, da je lažje dobiti azil, če so brez državljanstva, tako kot je to v primeru Kuvajta. Azil je bil sicer v letu 2016 odobren 82 odstotkom tistih brez državljanstva, hkrati pa je azil dobilo le 13 odstotkov tistih, ki so prihajali iz Iraka.

B. O.