fbpx

Kar 90 odstotkov vseh Pakistank je v življenju spolno nadlegovanih

Foto: iStock

Pakistan je med tistimi državami, kjer je 70 odstotkov žensk in deklet žrtev, ki so podvržene fizičnemu in spolnemu nasilju, ki so ga deležne v intimnem odnosu s svojimi partnerji, kar 90 odstotkov pa je žensk, ki v svojem življenju doživijo eno izmed oblik spolnega nasilja na javnih mestih. 

To žalostno statistiko je navedel Zia Ahmed Awan, nacionalni komisar za otroke in ustanovitelj Madadgaara, državne telefonske številke za pomoč 1098. V poklon mednarodnemu dnevu žena je Awan pohvalil pogum 8.897 pakistanskih žensk in otrok, ki so leta 2016 pogumno stopili naprej, poklicali na številko za pomoč in spregovorili o nasilju nad njimi.

Linija za pomoč žrtvam nasilja je preplavljena s klici
Po prepričanju Awana ti podatki predstavljajo le vrh ledene gore. “Naša linija za pomoč je s strani žrtev in preživelih preplavljena s klici na pomoč.” Pri tem pa se je treba zavedati, da je le deset odstotkov primerov nasilja prijavljenih v provincah Sindh in Punjab, mediji pa o njih le marginalno poročajo. Vlada bi morala po besedah Awana ukrepati pogumno in razglasiti izredne razmere v državi, prav tako bi moral biti po njegovo vsak dan dan žena, ne zgolj 8. marec. Izpostavil je, da je neučinkovit sistem socialne pravičnosti razlog za različne oblike nasilja v Pakistanu.

Foto: iStock

Od vseh prijavljenih primerov klicev na linijo za pomoč je bil največji delež žrtev žensk, kar 56 odstotkov, 16 odstotkov je bilo dečkov, 15 odstotkov deklet in 13 odstotkov moških. Generalni direktor Madadgaarja Mohamed Ali Bilgrami je v izjavi za javnost izdal, da je največ žrtev klicalo na pomoč iz pakistanske province Sindh (7.561), najmanj pa iz Balochistana (306). Med drugim je razkril, da je bilo kar 118 primerov otroških zakonov, 162 primerov kibernetskih zločinov, 14 primerov otroških zlorab, 2.092 primerov nasilja v družini, 14 primerov prisiljenih zakonov, 562 primerov nadlegovanja, 12 primerov umorov iz časti, 2.251 primerov izgubljenih otrok, 213 izginulih žensk, 792 primerov mentalnega mučenja, 5 primerov posilstev, 6 primerov sodomije, 10 primerov seksualnega nadlegovanja, 7 primerov spolnih zlorab in 5 primerov trgovanja z ljudmi.

Foto: iStock

Nemiri, namerno ubijanje med bratovščinami, šibka zakonodaja, odsotnost pravne države in obstoj splošnih socialnih, kulturnih in verskih ovir prispevajo k zaustavljanju Pakistancev, zlasti žensk in deklet, da ne stopijo naprej in prijavijo nasilje, ki so ga deležne.

N. Ž.