fbpx

Kardinal Zen: Papeževo popuščanje zahtevam komunističnih oblasti bo uničilo katoliško cerkev na Kitajskem!

Upokojeni hongkoški kardinal Joseph Zen. (Foto: epa)

Upokojeni hongkoški kardinal je četrtek povedal, da novopodpisani dogovor med Kitajsko in Vatikanom pomeni pogubo za katoliško cerkev na Kitajskem. Papež Frančišek po njegovem ne razume komunistov.

Kardinal Joseph Zen je v članku za New York Times, ki ga je naslovil “Papež ne razume Kitajske” opozoril, da dogovor, ki ga je Vatikan podpisal s Kitajsko v katerem je papež Frančišek dovolil posvetni oblasti vmešavanje v imenovanje kitajskih škofov poguben za katoliško cerkev na Kitajskem.

“Frančišek ima mogoče naravne simpatije za komuniste, saj so zanj oni tisti, ki so preganjani” je po poročanju Breitbarta zapisal Zen, ko se je navezal na Frančiškovo odraščanje v Argentini, zaradi katerega naj bi papež komuniste dojemal kot zaščitnike šibkih. “Ne zaveda se kakšni preganjalci postanejo ko pridejo na oblast, kakor je to uspelo komunistom na Kitajskem.”

Cerkev potrebuje vernike, ne od komunistov nastavljene škofe
Zen ni edini, ki je opozoril na monumentalno napako, ki jo počne Vatikan, s tem ko je dovolil kitajski sekularni oblasti da potrjuje katoliške škofe na Kitajskem. Katoliška cerkev je namreč po pisanju Crisis Magazine skozi zgodovino rasla in se napajala na krvi svojih mučenikov. Ko je bila Cerkev preganjana je rasla, saj je vera njenih mučenikov privabljala nove vernike. Podpis dogovora, pa cerkev in njene škofe, ki so bili vse od 1950, ko je Kitajska prekinila diplomatske stike z Vatikanom, ki so bili zvesti Rimu, vrgla komunističnim volkovom.

Papež Frančišek (vir: twitter)

Po drugi strani, to omogoča, da bo v prihodnosti rasla protestantska cerkev na Kitajskem, saj ta za razliko od Katoliške cerkve nima vrhovnega poglavarja, temveč je vsaka zase.

Ivan Šokić