Kdo je kriv za spodleteli obračun Vatikana s komunizmom v šestdesetih?

Vatikan. (Foto: Pixabay)

Prevedeni pripravljalni spisi II. Vatikanskega koncila kažejo, da se je Vatikan pripravljal na boj, s katerim je želel zatreti morilsko ideologijo komunizma v kali. A njihovi načrti so splavali po vodi še preden so bili pripravljeni.

Dolga leta se je na pripravljalnih dokumentih II. Vatikanskega koncila nabiral prah. Pospravljeni in davno pozabljeni so bili do nedavnega dostopni samo redkim akademikom, ki so znali latinsko in so imeli dostop do vatikanske knjižnice. Vse dokler jih ni v angleškem prevodu objavil Matthew Cullinan Hoffman.

Da je Katoliška cerkev skozi 20. stoletje nastopila proti komunizmu, ni nobena skrivnosti. Morilska ideologija je v Katoliški cerkvi našla nasprotnika, ki se ji ni bil pripravljen udinjati, se sprenevedati ali ji ugajati. Tako lahko beremo v 120. razdelku Quadragesimo Anno:  “Verski socializem, krščanski socializem, to sta v sebi nasprotujoča si izraza; nihče ne more biti obenem dober katolik in pravi socialist.” Ni pa to edina niti ne najhujša obsodba komunizma in socializma s strani Katoliške cerkve v uradnih dokumentih.

Imeli so načrte o spreobrnitvi komunistov, a so jih ustavili “judeži” znotraj cerkve
A kaj se je zgodilo z vsem tem? Bojevite besede so nekaj, dejanja pa povsem nekaj drugega. V pripravljalnih dokumentih II. Vatikanskega koncila iz leta 1962 je razvidno, da je imel Vatikan načrte za boj “na nož”. Lahko beremo o načrtih za izobraževanje podmladka v semeniščih, o tezah marksizma, kako nasprotovati in ovreči zblojene argumente v prid socializmu in komunizmu.

Foto: STA

Lahko beremo o velikopoteznih načrtih, kako prek laikov skušati spreobrniti komuniste in jih odvrniti od njihove morilske ideologije, z drugimi besedami, kako takšnim ljudem pomagati, da sprevidijo luč dneva. Zarota prelatov, znanih kot Renska skupina, pa je poskrbela, da so vsi načrti II. Vatikanskega koncila splavali po vodi še preden so bili udejanjeni. Edino, kar je pricurljalo v javnost, pa je bila mlečnozoba izjava, ki je v najširšem možnem loku obsojala ateistične ideologije. Izkazalo se je, da sovrag deluje od znotraj in kakor judež je bila tudi Renska skupina pripravljena storiti vse za svojih 30 srebrnikov.

Ivan Šokić