fbpx

Kdo je Omar Mateen in zakaj je v gejevskem klubu ubil 50 ljudi

Foto: Twitter

Omar Mateen, 29-letni Američan afganistanskega rodu, je v strelskem pohodu ubil 50 ljudi, še več pa jih je ranil. Bil je pripadnik Islamske države, ameriški državni organi pa so ga zaradi sumov povezave s terorizmom obravnavali že leta 2013 in 2014. Diplomiral je iz kazenskega prava. 

Policija in obveščevalna služba FBI sta Omarja Mateena dobro poznali. Dvakrat so ga njuni predstavniki celo zasliševali, a nato izpustili in njegov primer zaključili. Povezovali so ga namreč z ameriškim samomorilskim napadalcem Abu Salahom, ki se je razstrelil v Siriji. Mateen je bil zaposlen v varnostni službi G4S kot varnostnik, vse orožje, ki ga je uporabil v napadu, pa je legalno kupil le nekaj dni pred napadom.

”Presenečeni smo in izjemno žalostni zaradi nedavnih dogodkov v nočnem klubu v Orlandu,” so sporočili v podjetju G4S. Potrdili so, da je bil Mateen pri njih zaposlen vse od leta 2007. Vsem svojcem žrtev so izrazili sožalje.

Pred pokolom je Omar Mateen poklical policijo in jo obvestil, da je prisegel zvestobo Islamski državi ter hvalil napadalce na bostonskem maratonu. Po dogodku je odgovornost za napade že prevzela Islamska država. FBI sedaj preiskuje, ali je Mateen deloval v organizirani skupini ali individualno.

Omar Mateen se je rodil leta 1986 v New Yorku, poročen je bil z Uzbekistanko in ima tri leta starega otroka. Uspešno je zaključil študij na fakulteti in pridobil diplomo iz kazenskega prava. Imel je licenco za rokovanje z orožjem in je bil v tem tudi izurjen.

Njegova starša sta se opravičila za napad. Zanj naj ne bi vedela
Mateenov oče je dejal, da njegova dejanja nimajo povezave z vero. ”Omar je postal jezen že samo, če je na ulici videl dva moška, ki se poljubljata,” je povedal ter dodal, da se z Omarjevo materjo opravičujeta za sinova dejanja in da nista niti pomislila, da bi lahko storil kaj takega. Tudi njuni sosedje so Omarjeva starša označili za izjemno miroljubna in popolnoma normalna. ”Bila sta zelo dobra soseda in zelo ameriška. Nikoli nismo imeli problemov z njima, zelo se mi smilita,” je po poročanju portala Daily Mail dejal eden izmed njih.

Njegova nekdanja žena pa je dejala, da je bil Omar izjemno nasilen in vzkipljiv. Njena družina naj bi jo dobesedno rešila iz zakona z njim. Njegov napad naj bi spodbudila Islamska država, ki je borce javno pozvala, naj v času postnega meseca ramadana izvedejo čim več terorističnih napadov, poroča Večernji.hr.

M. G.