fbpx

Islamski terorist v napadu na gejevski nočni klub umoril 49 in ranil 53 ljudi

Slika je simbolna. (Foto:Arhiv Nova24tv)

Napadalec je v nočni klub v Orlandu na Floridi prišel s strelnim orožjem ter pričel streljati vse naokrog. Po podatkih župana Orlanda je napadalec umoril 49 in ranil 53 ljudi, številne med njimi huje. Policija je razkrila identiteto napadalca: to je ameriški državljan afganistanskega rodu Omar Mateen. Teroristična organizacija Islamska država je že prevzela odgovornost za napad, ki je najhujši strelski pomor v ameriški zgodovini.

Policisti so vdrli v klub tri ure po začetku napada in napadalca, starega 29 let, ubili. Številni sorodniki obiskovalcev nočnega kluba Pulse v Orlandu se zbirajo pred lokalno bolnišnico, saj o svojih bližnjih nimajo nobenih informacij. Oblasti so že sporočile, da gre za teroristično dejanje.

Navodila Islamske države
Ameriški mediji poročajo, da je Omar Mateen pred napadom po telefonu poklical policijo in policistom povedal, da je zaprisegel zvestobo teroristični Islamski državi. Tudi IS je že prevzela odgovornost za napad. New York Times piše, da je Omar Mateen deloval v skladu z javnim pozivom Abu Mohammada al-Adnanija, enega od najpomembnejših predstavnikov Islamske države, naj muslimani v času ramadana izvajajo teroristične napade.

Prevod zgornjega tvita: Novinar NBC Pete Williams poroča, da je bil terorist na seznamu za spremljanje, saj je imel pred leti povezave s sumljivimi osebami.

Napadalčev oče je privrženec afganistanskih islamskih skrajnežev
Seddique Mateen
, oče islamskega terorista, ki je pomoril obiskovalce nočnega kluba, je sicer v prvi izjavi za televizijo NBC dejal, da sinovo dejanje ni imelo nobene povezave z vero, razlog zanj pa naj bi bilo dejstvo, da je pred nekaj meseci v Miamiju videl dva moška, ki se poljubljata, kar ga je zelo razbesnelo. Toda kmalu se je razkrilo, da je morilčev oče, ki je po rodu Afganistanec, privrženec afganistanskih talibanov, torej afganistanskih islamskih skrajnežev.

Priče poročajo, da je napadalec v klub prišel ob 2. uri ponoči. Rešiti se je uspelo zgolj tistim, ki so bili v bližini izhoda. Eden izmed njih je dejal, da so trupla ležala vsepovsod.

Prevod zgornjega tvita: “Ima nas in vse nas bo pobil” – je materi v SMS-u sporočil sin, ki se je v klubu skrival pred napadalcem.

Foto: epa

Foto: epa

Foto: epa

Foto: epa

M. P.