fbpx

Kdo se je veselil goreče notredamske katedrale? “Kako lep ogenj, o moj Bog. To je najlepši požar na svetu.”

Foto: Twitter

Ko je v ponedeljek zgorela notredamska katedrala v Parizu, so bili mnogi šokirani, številni pretreseni. Katoliki po vsem svetu so žalovali za uničenim simbola krščanstva v Franciji. A bili so tudi taki, ki so se tega veselili in dogodek slavili, kakor so nekateri med njimi enako počeli že 11. septembra 2001, ko sta se v terorističnem letalskem napadu na WTC v New Yorku zrušili stolpnici.

Francijo in krščanski svet je v ponedeljek zvečer pretresla novica o požaru v notredamski katedrali v Parizu. Uradno naj bi do požara prišlo med prenovo in naj ne bi bil podtaknjen, informacije, ki jih je od virov znotraj katedrale pridobil kolumnist revije Time, Christopher J. Hale, trdijo drugače. Po trditvah osebja v katedrali naj bi šlo za požig.

Ravno tako pa so bili številni veseli požara, o čemer pričajo njihove reakcije na Facebooku. “Na žalost se ni porušila celotna struktura,” je komentiral Meghmoi Jalal. “Sočustvujem z ognjem in ognjem,” je zapisal Raouf Daouadi. “Padec Križa, kakšen čudovit in zgodovinski trenutek. Bog, hvala ti in hvala,” je zapisal še en uporabnik Facebooka, čigar ime je bilo v arabščini.

Takih in podobnih komentarjev na arabski Facebook strani France 24 je bilo ogromno. Ne moremo reči, da so se vsi veselili požara, a ne gre zanikati, da takih ni bilo. Kar je še huje, Evropa si je sovražnike krščanstva, ki glasno navijajo za smrt zahodne civilizacije, nakopala sama, ko jih je sprejela.

(Vir: Twitter)

“Ta ogenj posvečam vsem Alžircem, ljubljenim in prijateljem v domovini na domačih tleh in želim še en požar in lahko noč,” je zapisal Amin Oud Bzbaz. “Kako lep ogenj, o moj Bog. To je najlepši požar na svetu,” pa je menil Samir Ti. “Kako žalostno, in od tu naznanjamo sožalje in polno solidarnost z ognjem,” je zapisala uporabnica Facebooka Mona Z-s.

“Prosimo prebivalce v Parizu, da pomagajo z gašenjem požara tako, da nanj zlijejo bencin,” je zapisal Abdelkrim Ben. “Če Bog da, bomo jutri videli goreti Big Bena v Londonu in dan zatem Berlin,” pa si je želela Nadhum Hanina.

Ivan Šokić