fbpx

Kdor bo v Britaniji širil lažne novice o cepivih, ga lahko doleti do dve leti zapora

Steklenička 10 doz cepiva proti covid-19 Oxford Astra-Zeneca (foto: EPA)

Ljudi, ki bodo v Veliki Britaniji po spletu širili “lažne informacije” o cepivih, bi lahko po novem zakonu doletelo dve leti zaporne kazni.

Novi britanski zakon o varnosti na spletu, ki ga opisujejo kot nosilni zakon za boj proti zlorabam in sovraštvu na internetu, je tarča številnih kritik s strani zagovornikov državljanskih svoboščin.

Novi zakon definira “zavestno napačno komuniciranje” kot prekršek, ki po poročanju Times “kriminalizira tiste, ki pošiljajo ali objavljajo sporočila za katera vedo, da so neresnična z namenom povzročitve “čustvene, psihološke ali fizične škode namenjenemu občinstvu”. “Vladni viri so kot primer navedli nasprotnike cepljenja, ki širijo lažne informacije za katere vedo, da so neresnične.”

Gre za utišanje opozicije?
Omenjeni predlog je po mnenju poznavalcev razmer problematičen zaradi dejstva, da so se številne informacije v zvezi s pandemijo in cepivi, ki so jih britanske oblasti sprva razglasile za “lažne”, kasneje pokazale za resnične. Posledično vpeljava novega prekrška, ki bi preganjal nasprotnike cepljenja na podlagi drugačnega prepričanja, odpira vrata zlorabam oblasti proti do oblasti kritičnega dela britanske družbe.

Foto: EPA

Takšen primer je na primer trditev, da so cepiva v polnosti učinkovita pri preprečevanju širjenja covida-19. V preteklosti so take trditve nasprotnikov cepljenja proti covidu-19 veljale za “lažne”. Nato so se izkazale za resnična dejstva. Te dni stroka nikjer ne obljublja, da cepiva proti covidu-19 preprečujejo širjenje bolezni, ali celo samo okužbo s sars-cov-2. Vse, kar danes trdi stroka, je, da v primeru okužbe cepljeni zbolijo za lažjo obliko bolezni v primerjavi z necepljenimi.

Novi zakon bo ravno tako veliko bolj ohlapen pri kriterijih za ugotavljanje, ali je neko sporočilo oziroma objava prekršek. V preteklosti je bilo potrebno zadostiti standardu “neprimernosti” ali “hude žaljivosti”, po novem bo zadostovala ustreznost veliko širši definiciji “škodljivega učinka”, poroča Summit News.

Težava z novo bolj ohlapno zakonodajo se skriva v dejstvu, da zakon po novem daje prednost čustvom domnevne žrtve, namesto dejstvom. Glavni povod za novo zakonodajo, ki bo preganjala tudi skupinsko nadlegovanje prek spleta, naj bi bile žalitve, ki so jih prek spleta deležni temnopolti nogometaši. A podatki kažejo, da velika večina takšnih žalitev na račun temnopoltih nogometašev v Veliki Britaniji prihaja iz držav Bližnjega vzhoda.

Ivan Šokić