fbpx

Kenija še vedno zakriva ozadje najbolj krvavega terorističnega napada v zgodovini

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Megalomanske eksplozije, ki jih je sprožil samomorilski napadalec s polnim tovornjakom eksploziva, so ob zori 15. januarja odjeknile v vojaški bazi El Adde v Somaliji, umrlo pa naj bi 141 kenijskih vojakov. Številne podrobnosti napada so še vedno zavite v skrivnost.

Napad na bazo je nato trajal še celoten dan, saj je pri njem sodelovalo 300 militaristov skrajne skupine Al-Shabaab, ob sončnem zahodu pa naj bi bilo mrtvih 141 kenijskih vojakov. Gre za najhujši poraz v zgodovini kenijske vojske od njene neodvisnosti – od leta 1963 dalje, poroča CNN.

V državi niso od takrat priredili nobenega žalovanja, preiskave ali pojasnila glede dogodka. Edine sledi do dogodka so z objavo videa naredili propagandisti teroristične skupine Al-Shabaab.
Vlada vse prikriva
Detajli o tem, kaj se je dejansko zgodilo na dan napada in koliko vojakov je v resnici umrlo, ostajajo skrivnost. Somalijske oblasti namreč pravijo, da je bilo v vojaški bazi, ki je del Afriške unije s skupnim bojem proti Al Kaidi, takrat 200 kenijskih vojakov, a se podatki o ubitih vojakih precej razlikujejo, saj se številke raztegujejo med 100 in 141 mrtvimi vojaki.
Napovedali razkritje informacij, ki jih ni bilo
Kenijska vlada se je nato odločila, da bo javnosti pojasnila uradne podatke o tem grozovitem terorističnem napadu. Prve informacije ministrstva za obrambo so bile drugačne, saj so zatrjevali, da so kenijske sile sodelovale pri obrambi napada teroristov na somalijsko vojsko, zato da so utrpele tolikšne izgube. Toda bolj ko so se širile govorice o krvavem napadu, manj je bilo javnih sporočil kenijske vlade. Medtem so žalujočim družinam dostavili še več mrtvaških krst in trupel mrtvih vojakov, kar je odpiralo dodatna vprašanja o dogodkih. Številni namreč menijo, da vlada pred kenijsko javnostjo načrtno prikriva resnico.
Molk je najslabša politična strategija
Številni analitiki pomanjkanje transparentnosti kenijske vlade vidijo kot veliko uslugo teroristični skupini Al-Shabaab, ki zmaguje v tej ideološki borbi. Čeprav se kenijska vlada pri tem izgovarja na nacionalno varnost, pa s tem pravzaprav ustvarja pogoje za teroriste, ki tako uspešno propagirajo in potencirajo svoje zmage.
M. P.