Kijev ponovno žrtev napadov z droni

Dron iranske izdelave. Fotografija je simbolična. (Foto: wikimedia commons)

Rusija je znova obstreljevala Sumsko oblast na SV Ukrajine. Z droni je napadla tudi Kijev, vendar pa je brezpilotnike iranske izdelave Ukrajina sestrelila s protiletalsko zaščito. Z območja jedrske elektrarne v Zaporožju pa poročajo o najdbi min, kar je v neskladju s standardi jedrske varnosti. 

24. julija je Rusija obstreljevala več naselij v Sumski oblasti na SV Ukrajine. Izstreljenih je bilo preko 100 izstrelkov iz različnih vrst orožja. Med drugim so Rusi uporabili minomete za obstreljevanje skupnosti Nova Sloboda, medtem ko je bila skupnost Velika Pisarivka napadena s topništvom, minometi in granatami. V zadnjih 24 urah je bila žrtev obstreljevanja tudi skupnost Bilopilija. Poškodovani sta bili dve stanovanjski poslopji, dve zasebni stanovanjski hiši in skladišče. Ni poročil o žrtvah. Sumska regija je sicer neposredno ob meji z Rusijo. Odkar so bili deli regije v začetku aprila 2022 osvobojeni izpod okupacije, je tarča vsakodnevnega ruskega obstreljevanja z druge strani meje. Tudi Kijev so zračno napadli. Kmalu po polnoči so se v ukrajinski prestolnici ponovno oglasile sirene. Glavno mesto so napadli brezpilotniki iranske produkcije, ki pa so bili sestreljeni s sistemi protiletalske obrambe. Obvestila o dogodku še zbirajo, poročil o večji gmotni škodi pa zaenkrat ni, poroča The Kyiv Independent.

Zračne sile so izdale opozorilo pred zračnimi napadi na vzhodno in JV regijo. Na dotičnih območjih obstaja grožnja napada z balističnimi izstrelki. Strokovnjaki Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) so po poročanju medijev v ponedeljek potrdili, da so okoli jedrske elektrarne v Zaporožju mine. Gre za območje, ki je trenutno pod nadzorom okupatorskih sil. Prvotne ocene kažejo, da morebitna detonacija min ne bi smela imeti vpliva na jedrsko varnost in delovanje elektrarne. Mine so na območjih, do katerih osebje elektrarne ne dostopa. Kot je znano, nameščanje min v okolici nuklearke ni skladno s standardi IAEA oziroma jedrsko varnostjo. Prav tako pomeni dodatno psihično nevarnost za zaposlene v objektu. Ukrajina je v začetku meseca sicer sporočila, da naj bi Rusi na strehi tretjega in četrtega bloka nuklearke namestili predmete, ki spominjajo na razstrelivo. Poročila o napadih prihajajo tudi iz neposredne bližine članice Nata – Romunije.

Domen Mezeg