fbpx

Kijevski župan Kličko: Ne moremo dovoliti, da nam Putin ukrade božič!

Vitalij Kičko je nekdanji svetovni boksarski prvak v težki kategoriji in župan Kijeva. Vir: Zajem zaslona, Twitter

V Kijevu bodo tudi letos postavili božične smreke, ki pa zaradi vojne vihre ne bodo okrašene z lučkami. “Ne smemo dovoliti Putinu, da nam ukrade božič,” je sporočil župan ukrajinske prestolnice Vitalij Kličko, poroča STA. V intervjuju za tiskovno agencijo RBC-Ukraine je hkrati izrazil prepričanje, da bo razmeram navkljub v mestu vladalo novoletno vzdušje.

V Kijevu se temperature trenutno gibljejo okoli ničle, medtem ko se njegovi prebivalci spopadajo z izpadi elektrike, ki jih povzročajo ruski napadi na ukrajinsko energetsko infrastrukturo. Kljub temu so mestne oblasti odločene, da poskrbijo za vsaj nekaj prazničnega vzdušja v prestolnici, ki je pred vojno štela 2,8 milijona ljudi. Kot je na Facebooku zapisal Sergej Kovalenko, vodja podjetja YASNO, ki skrbi za dobavo elektrike v Kijev, bo letošnje novoletno-božično drevo “najbolj energetsko varčno“, saj bodo drevesa postavljena brez razsvetljave.

Večjih dogodkov ali koncertov v prestolnici vseeno ne bo, pa je potrdil župan in dodal, da bodo mestna podjetja sponzorirala drevesa po vsem Kijevu vključno na Sofijskem trgu v soseski starega Kijeva. “Božična drevesca bodo postavljena, da bodo naše otroke spominjala na novoletno razpoloženje,” je dejal župan, ki otrokom noče vzeti Božička.

Župan Kijeva, Vitali Kličko. V ozadju njegov brat Vladimir, prav tako težkokategorni boksarski prvak. (foto: epa)

Čaka jih najhujša zima po drugi svetovni vojni
Vitalij Kličko je minuli teden za nemški tabloid Bild dejal tudi, da zaradi ruskega obstreljevanja prebivalce mesta čaka najhujša zima po drugi svetovni vojni. Po njegovih besedah želi Putin prebivalce Ukrajine ustrahovati, jih prisiliti, da zmrznejo in ostanejo v temi, ter s tem ustvariti pritisk na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Rusija stopnjuje raketne napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo približno vsak teden od začetka oktobra, pri čemer ima vsak niz večji učinek kot prejšnji, saj se škoda kopiči.

Sara Kovač