Dobri in zli – kako je promotorka vlade še dodatno poglobila razdor med Slovenci

Datum:

“Upam, da smo ponovno pokazali, da smo državljani in državljanke tukaj zato, da premagamo zlo,” je v izjavi za 24ur, še preden so bili znani rezultati referendumov o politizaciji RTVS, ukinitvi dolgotrajne oskrbe in bohotenju birokracije dejala frontmanka Inštituta 8. marec Nika Kovač. “To se seveda da razumeti tako, da tisti, ki mislijo tako kot gospodična Nika, so dobri, ostali pa so zlo”, je komentiral moralni teolog in intelektualec dr. Ivan Štuhec, ki med drugim poudarja, da je potrebno zavedanje, da referendumi predstavljajo enega najbolj demokratičnih načinov participacije ljudstva pri pomembnih odločitvah, pri čemer zmagovalec ali poraženec referenduma ni ne zlo ne dobro.

Eden najbolj prepoznavnih obrazov levice Nika Kovač, za katero se sodeč po nenehnem pojavljanju v osrednjih mediji zdi, da je presegla priljubljenost vidnih obrazov vladajočih strank, ne skriva, da se počuti naravnost odlično, odkar je prišla na oblast tako imenovana Svoboda. Čeprav lahko vseskozi poslušamo trditve, češ kako naj bi pri Inštitutu 8. marec šlo za nevladno organizacijo, katere cilj je delo v dobrobit ljudstva, je to v resnici organizacija, ki je nevladna zgolj v imenu. Imamo torej prikrito politično stranko, ki ne nastopa na volitvah, se pa aktivno vključuje v cel kup kampanj. Med drugim tudi v to zadnjo, kjer se je odločalo o usodi treh škodljivih Golobovih zakonov.

Inštitut 8. marec se je še posebej angažiral v prepričevanje ljudi, da naj izženejo politiko iz javne RTVS s tem, ko se glasuje za Golobovo novelo zakona. Seveda se niso ob tem ljudem trudili razlagati, da nova sestava v bistvu niti slučajno ne prinaša izgona politike, ampak ravno obratno. Se pa res izganja glas poslušalk in gledalcev! Ker bo imela s tem oblast vpliv še na javno televizijo, je razlog za tolikšno agitacijo vladajočih s svojimi sateliti jasen. Čeprav so vladajočo koalicijo po poročanju 24ur okrcali v smislu, češ kako naj bi pogrešali aktivnosti vladajoče koalicije, je jasno, koliko je tukaj ura. Želijo se prikazati kot neodvisne, a seveda vse skupaj stane, povrhu pa za vsako kampanjo potrebuješ ljudi. Ne pozabimo vendarle na izpoved razočaranega člana radikalne stranke Levica, ki je Niki očital, kaj vse počnejo zanjo, ona pa o njih grdo govori. V svojem zapisu je med drugim glede ene od kampanj razkril: “V tvoji kampanji smo zbrali prek 10 tisoč overjenih podpisov. Prostovoljci Levice so dva meseca stali pred upravno enoto brez znakov stranke”. Ob tem pa še priznal, da so kar dva meseca plačevali najem njene stojnice.

“Če bomo zmagali, je to še en dokaz, da v Sloveniji živimo dobri ljudje, ki si želimo dobrega za prav vsakega izmed nas,” je še pred znanimi rezultati jasna zatrdila Kovačeva in dodala, kako naj bi Slovenci že večkrat pokazali, da si med drugim želijo javno dobro in dostojno življenje za vse. Nedvomno pa je največ prahu dvignila, ko si je drznila del ljudi, ki so očitno glasovali proti sprejetju škodljivih Golobovih zakonov, označiti za zle. “Upam, da smo ponovno pokazali, da smo državljani in državljanke tukaj zato, da premagamo zlo,” je namreč izjavila.

Zmagovalci in poraženci referendumov niso ne dobro ne zlo
Po besedah dr. Ivana Štuheca je to izjavo mogoče razumeti tako, da so tisti, ki mislijo tako kot gospodična Nika, dobri, ostali pa so zlo, torej slabi. “Gre za delitev Slovencev na dobre in slabe oziroma celo na zle. Referendumi so eden najbolj demokratičnih načinov participacije ljudstva pri pomembnih odločitvah,” je poudaril in dodal, da je to preverjen demokratični instrument. “Zmagovalec ali poraženec na referendumu ni ne zlo ne dobro, ampak se na osnovi svoji argumentov odloča za eno ali drugo stvar. Kakšne so posledice te odločitve pri katerem koli referendumu, pokaže čas. Morda pa bo čas pokazal, da je največje zlo Nika Kovač,” je zaključil Štuhec.

Dr. Ivan Štuhec (Foto: STA)

Na tem mestu spomnimo na nestrpno izjavo premierja, ki je dejal: “Zagotovo ne bomo dovolili, da se kandidat SDS-a zavihti v predsedniško palačo. To bi bilo nekaj, kar bi Slovenijo vrnilo v mračne čase zadnjih dveh let in tega si zagotovo nihče ne želi.” To počnemo zato, ker je tedaj Nataša Pirc Musar, ki se ima za strašno zagovornico človekovih pravic, v njegov zagovor dejala, da se mu pozna zanos državnozborskih volitev. Ker bi podobno lahko kdo tukaj dejal, da gre le za zanos in da ne bi smelo tolikšne obsodbe, naj ob tem poudarimo, da je Kovačeva tudi po razglasitvi glasov del ljudi označila za zle. “Za nas je ta zmaga v resnici potrditev, da je Slovenija družba prijaznih, srčnih ljudi, da imamo najboljše prebivalce in prebivalke in da na koncu dobro vedno premaga zlo,” je namreč po poročanju STA v odzivu na rezultate zatrdila Kovačeva. Več kot očitno torej je, da ne gre za naključen zdrs.

Ljudje se med drugim sprašujejo, zakaj morajo plačevati davke, če so označeni za zlo
Sodeč po ogorčenih odzivih na družabnem omrežju Twitter je mogoče sklepati, da ljudje ravno tako ne verjamejo v naključja. Sicer pa o tem najbolje sami po sebi govorijo komentarji, kot so: “Sploh nimam besed. Jaz, ki sem glasovala proti, sem zlo?”“Sovražni govor.”; “V ZLOveniji je nasprotna politična stran od golobizma: ZLO; “Ali je potem čudno, da nekdo opozarja na leto 1933? Čeravno bi lahko uporabil tudi druge letnice! Morda ali celo najprej 1789, v tako opevanem novem veku …”; “Če sem zlo, zakaj moram plačevat davke?”; “Kr divja retorika. Taka tiranska.”; “Evo, to vam je sovražni govor, kar ona govori”; “Ne dajemo ji dovolj rent, zato smo zlo.”; “Ja, premlade ste, da bi se spominjale, da smo v enoumju že živeli. In če bo potrebno, bomo stokrat prilezli nazaj v demokracijo.”; “Kakšno zlo?!? Hja, vi ste zlo, saj nam kršite pravice demokratične države in pravice do drugačnega mnenja, do dolgotrajne oskrbe, do javne RTVS, ki podaja resnične informacije – ne pa take, kot vam pase. Lol, Slovenia, WAKE UP…”.

Ker imamo drugačne vatle, si lahko nekateri privoščijo vse, pa se jih ne nabije v osrednjih medijih, ravno tako se ne oglasijo “neodvisni” nevladniki, ki se borijo za “ljudstvo”. Če pa jim slučajno kdo drzne oporekati, postane sovražnik in tiran številka ena, o tem se delajo številni članki, prispevki, saj vedo, da jim to pomaga pri vzpostavitvi enoumja, kot smo mu bili priča v preteklih nedemokratičnih časih. Draga Nika, ustava, najvišji zakon v državi v 14. členu pravi, da smo vsi pred zakonom enaki ne glede na politično prepričanje. Ali si nekateri predstavljajo, da so celo nad ustavo?

Vir: Ustava RS

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Z motorjem varno v poletje

V poletnih mesecih, še posebej pa ob koncih tedna,...