Kim Jong Un: Jedrsko orožje bomo uporabili samo v primeru ogrožanja suverenosti države

Foto: epa

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je na kongresu delavske stranke dejal, da jedrskega orožja, v kolikor suverenost države s strani “invazivnih in sovražnih sil z jedrskim orožjem” ne bo ogrožena, ne bo uporabil.

Izjavo o vojaških namerah je Kim Jong Un podal v soboto, ko so v Severni Koreji po 36 letih priredili kongres delavske stranke. Prav tako je obljubil, da bo njegova država vestno izpolnila obljubo o omejevanju jedrskega orožja in bo pripomogla k svetovnemu zmanjševanju le-tega.

Njihovo šopirjenje prineslo sankcije
Še meseca januarja je Severna Koreja napovedala, da je uspešno testirala termonuklearno napravo, ki je po njihovih besedah pomembno izpopolnila njihov jedrski arzenal. Od takrat so v javnosti redno propagirali napredek svojega jedrskega programa – od raket do podmornic. Redne provokacije in grožnje z orožjem so to državo pahnile pod najstrožje sankcije Združenih narodov in ujezile celo njihovo največjo zaveznico Kitajsko. Na kongres delavske stranke tako niso povabili nobenega kitajskega delegata.

Izboljšal standard v državi? Nemogoče
Zdi se, da je Kim še naprej odločen, da bo kljub mednarodnim sankcijam, ki so prizadele že tako obubožano državo, politiko izolacije pred svetom nadaljeval, hkrati pa je državljanom obljubil, da bo sprejel ukrepe za izboljšanje življenjskega standarda Severnih Korejcev, kar se zdi po mnenju zunanjih opazovalcev popolnoma zgrešeno, poroča CNN.
Pogled na dovrano, kejr se je odvijal konres delavske stranke (foto: epa)

Pogled na dvorano, kjer se je odvijal kongres delavske stranke (foto: epa).

Kongres delavske partije je prvi po 36 letih in šele 7. po vrsti, odkar obstaja delavska stranka. Na petkovo otvoritev je prišlo 3000 partijskih delegatov in več kot 100 mednarodnih medijev, saj gre za dogodek, ki se je v zgodovini te komunistične države zgodil le nekajkrat. Zadnjega so organizirali leta 1980 v imenu Kimovega očeta Kim Jong Ila, ki je nasledil oblast od ustanovitelja država Kim Il Sunga.

M. P.