fbpx

Kitajci do zadnjega trenutka prikrivali razsežnosti epidemije Covid-19

Umrli Li Wenliang. (Foto: EPA)

Prve znake novega koronavirusa Covid-19 so na Kitajskem odkrili že decembra, a so lokalne oblasti, zahtevale da poročila o odkritju uničijo, biološki material zažgejo in o tem molčijo. Sledila je pandemija, ki je do sedaj po svetu terjala skoraj 9 tisoč življenj.

Kitajski znanstveniki so po poročanju Caixin Global že decembra 2019 odkrili, da je novi koronavirus odgovoren za nenavadno povečanje obolelih, za kar so takrat domnevali, da je pljučnica. Rezultati testov opravljenih v decembru so kazali, da gre za izbruh novega virusa, ki je podoben SARS.

Lokalni partijski veljaki so opozorila stroke zanemarili. Najpozneje 27. decembra 2019 je kitajsko genomsko podjetje in Guangzhouja uspelo izolirati virus iz vzorca tekočine, ki se je nahajala v pljučih 65-letnega dostavljalca, ki je delal na morski tržnici in je veljal za enega prvih primerov z okužbo novega virusa. Rezultati so kazali na “alarmantno podobnost s smrtonosnim koronavirusom SARS, ki je med 2002 in 2003 ubil skoraj 800 ljudi.”

Komunisti ukazali molk
V tem času so iz bolnišnic v Wuhanu poslali še najmanj osem vzorcev na analizo. To je bilo več dni preden je Kitajska Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) 31. decembra 2019 obvestila o pojavu nove neznane nalezljive bolezni, šele dva tedna kasneje so genomski zapis virusa delili s svetom, in več kot tri tedne kasneje so kitajske oblasti tudi uradno v javnosti potrdile, da se virus širi med ljudmi.

Eden redkih kitajskih zdravnikov, ki je javno spregovoril, in svet opozoril na obstoj Covid-19, je bil zdaj že pokojni dr. Li Wenliang iz Wuhana. Označen za žvižgača, je bil deležen pregona s strani kitajske komunistične partije, pet tednov kasneje je tudi sam podlegel boju s Covid-19.

1. januarja je uslužbenec genomskega podjetja, ki je Caixin Global spregovoril pod pogojem anonimnosti prejel klic uradnika Provincialne zdravstvene komisije v Hubeiu, ki je ukazal prenehanje testiranja vzorcev iz Wuhana v povezavi z novo boleznijo. Vsi vzorci so morali biti uničeni. Ravno tako se je moralo ustaviti informiranje o testih, objavljanje rezultatov in nadalje o poteku dogodkov obveščati zgolj kitajske oblastnike.

Drakonski ukrepi, ko je bilo že prepozno
3. januarja 2020 je sledil ukaz o molku s strani Kitajskega nacionalnega odbora za zdravje (NHC). Informacije povezane z neznano boleznijo niso smele v objavo. Šele 9. januarja so kitajske oblasti objavile, da je za izbruh pljučnice v Wuhanu kriv neznani koronavirus. Pri tem pa so hudo zavajali glede kužnosti nove bolezni in s tem ogrožali javnost. Vsakršna podobnost v delovanju z vlado v odstopu Marjana Šarca je zgolj naključna.

Čakalo se je vse do 20. januarja, ko je vodilni kitajski strokovnjak na področju bolezni dihal Zhong Nanshan na nacionalni televiziji potrdil, da se bolezen prenaša s človeka na človeka. Dva dni kasneje je 11-milijonsko mesto Wuhan padlo v karanteno, ki je segala celo 65 kilometrov stran od mesta. Za mnoge je bilo prepozno.

S Covid-19 je bilo po zadnjih podatkih do sedaj okuženih več kot 221 tisoč ljudi, število umrlih je trenutno 8.966. Opomoglo si jih je nekaj čez 84 tisoč, pandemija pa je zajela najmanj 159 držav po celem svetu.

Ivan Šokić