fbpx

Tako so Kitajci premagali koronavirus Covid-19 – med drugim tudi z grožnjo smrtne kazni!

Slika je simbolična (Foto: epa)

Hrvaški znanstvenik Igor Rudan je v svojem zapisu za Večernji pojasnil, kako je Vuhanu uspelo premagati epidemijo novega koronavirusa. Opisal je, s katerimi ozkimi grli so se srečali ob izbruhu epidemije, ter kako so uspeli disciplinirati prebivalstvo 11-milijonskega mesta, da se je držalo pravil karantene. Za kršenje odrejene karantene je bila med drugim zagrožena celo smrtna kazen!

Hrvaški znanstvenik Igor Rudan je v svojem daljšem zapisu za Večernji pojasnil, kako so Kitajci v Vuhanu uspeli premagati epidemijo novega koronavirusa. Kot opaža, so tudi na hrvaškem nekateri zdravniki že okuženi z novim koronavirusom, a na srečo se je to zgodilo v zgodnji fazi epidemije, osebje, ki je trenutno v samoizolaciji pa se bo lahko na delovna mesta vrnilo spočito, v naslednjih tednih. “Trenutno je največja skrb vprašanje, koliko pacientov bi se lahko bilo okužilo v bolnišnicah. To bomo ugotovili v nekaj dneh, ko se zaključi njihovo inkubacijsko obdobje in med nekaterimi se lahko razvijejo simptomi COVID-19,” opozarja.

Učinki karantene so se v Vuhanu poznali po dveh tednih, od tam dalje je število novookuženih vztrajno padalo
V zadnjih tednih je Rudan proučeval različne modele spopadanja z virusom, kot opaža, pa je situacija na Hrvaškem trenutno najbolj podobna tisti iz Vuhana, kjer se je virus pričel širiti znotraj bolnišnic. Zato je poklical nekaj kitajskih kolegov, ki jih je spomnil, da je prav dubrovniški izum iz 14. stoletja – karantena – rešil tamkajšnjo situacijo, zato bi bilo lepo, če bi mu v zameno pomagali. Najprej se je v eni izmed vuhanskih bolnišnic pojavilo nekaj pacientov z virusom, nato pa se je virus hitro razširil znotraj te bolnišnice in kasneje, z bliskovito hitrostjo, tudi med ostalim prebivalstvom Vuhana.

“To si velja zapomniti, ker to pomeni, da ko danes nekatere evropske države potrdijo 200 okuženih, ki so se javili na testiranje, je najverjetneje število okuženih ta dan že desetkrat višje,” pripomni Rudan.

Potem ko so v Vuhanu in okoliških satelitskih mestih uvedli karanteno, se je to na številu novo odkritih primerov okužb poznalo šele po dveh tednih, od tam dalje pa je pričelo padati.

Vuhan (Foto: Wikimedia Commons)

Da ne bi okužili družinskih članov, so zdravniki pričeli spati v bolnišnicah
Kitajski zdravniki so se, kot piše Rudan, soočili s številnimi ozkimi grli, ki niso bila predvidena. Prvo ozko grlo je bilo veliko pomanjkanje zdravstvenega in medicinskega osebja, ki je bilo v samoizolaciji, ker so bili sami že okuženi. Kitajska je kot velika država z izrednimi leti takoj v vsako izmed mest napotila veliko število osebja od drugod. Prav tako so v regijo hitro pripeljali veliko število umetnih respiratorjev. Kljub temu so bile bolnišnice kmalu prenapolnjene in v samo nekaj dneh so posebej za okužene z novim koronavirusom vzpostavili dve popolnoma novi bolnišnici.

Še eno ozko grlo je bila zaščitna oprema, ki je je prav tako kmalu pričelo primanjkovati. Režim je enostavno odredil tovarnam, naj prično v velikih količinah proizvajati potrebno opremo, ki je morala ustrezati zadostnim kakovostnim zahtevam.

Zaščitne obleke so imeli zdravniki oblečene po cele dneve, tekom epidemije pa je bilo ugotovljeno, da sploh nima smisla, da se vračajo domov k počitku. Tako se jih je večina odločila ostajati v bolnišnicah, kjer so spali in tako zaščitili domače pred okužbo. Nekateri so svoje družinske člane poslali k sorodnikom, drugi pa so začasno najeli stanovanja v bližini bolnišnice.

Vuhan (Foto: Wikimedia Commons)

Za kršenje karantene zagrožena smrtna kazen
In kako so Kitajci dosegli discipliniranost tistih, ki jim je bila odrejena karantena? Kmalu so oblasti v Vuhan napotili vodilne strokovnjake s področja pravosodja in dva tedna po zaprtju mesta so sprejeli Zakon o kaznovanju kaznivih dejanj usmerjenih proti preprečevanju širjenja novega koronavirusa, ki povzroča pljučnico. Zakon je predvideval najmanj zaporno kazen v trajanju desetih let, najhujša sankcija pa je bila smrtna kazen, odvisno od posledic kršenja karantene. Prebivalci Vuhana so se kmalu pričeli zavedati resnosti situacije, v posameznem gospodinjstvu pa je bilo dovoljeno dom zapustiti le enemu članu na vsake tri dni, da bi nakupil živila. Pred odhodom je moral poklicati epidemiološki tim, ki mu je izmeril temperaturo in mu odobril izhod.

Rok Krajnc