Kitajci rožljajo z orožjem: Če bo ta političarka odletela v Tajvan, bi se je lahko lotili z lovskimi letali

Datum:

Napoved predsednice ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi, da obišče Tajvan med avgustovskim potovanjem po Aziji, je sprožila silovit odziv Kitajske, pri čemer je tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva opozoril, da bo Peking “odločno ukrepal in se odločno odzval” in “sprejel protiukrepe”, če Pelosijeva odpotuje na otok, ki ga Kitajska vidi kot del svojega ozemlja.

Na tiskovni konferenci v ponedeljek je tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Žao Lidžian potrdil poročilo v Financial Timesu konec tedna, v katerem je navedeno, da so bila opozorila Kitajske glede morebitnega obiska predsednika predstavniškega doma “precej močnejša” kot v prejšnjih časih.

“Kitajska stran je ameriški strani večkrat jasno izrazila našo resno zaskrbljenost glede morebitnega obiska predsednice Pelosijeve na Tajvanu in naše odločno nasprotovanje obisku. Popolnoma smo pripravljeni na kakršno koli možnost. Če bo ameriška stran vztrajala pri obisku, bo kitajska stran sprejela odločne in odločne ukrepe za zaščito naše suverenosti in ozemeljske celovitosti. ZDA morajo prevzeti polno odgovornost za vse resne posledice, ki izhajajo iz tega.”

V izjavah za različne novice v ponedeljek je Joanne Ou, tiskovna predstavnica tajvanskega zunanjega ministrstva, dejala, da medtem ko Tajvan vedno pozdravlja obiske ameriških zakonodajalcev, vlada še ni prejela nobenih “dokončnih informacij” o obisku Pelosijeve.

Tajvan že dolgo predstavlja nevralgično točko v odnosih med ZDA in Kitajsko. Kitajska trdi, da je otoška demokracija del njenega ozemlja. Čeprav uradno ZDA od Nixonove administracije naprej vodi politiko “ene Kitajske”, ki priznava tako Tajvan kot Kitajsko kot dela iste države in ohranjajo “strateško dvoumnost” v svojih odnosih z njima.

ZDA bodo vojaško branile Tajvan
ZDA imajo uradne diplomatske odnose le s celinsko Kitajsko; vendar vzdržujejo neuradne odnose z vlado v Tajpeju in ji dobavljajo vojaško pomoč in orožje. Odkar je prevzel položaj, je predsednik Joe Biden večkrat zagrozil, da bi ZDA vojaško branile Tajvan, če bi Kitajska poskusila s silo ponovno zavzeti otok, pri čemer se zdi, da odstopa od tradicije ZDA, saj so bili do zdaj odgovori v zvezi obrambe Tajvana vedno dvoumni.

Okrožje v San Franciscu, ki od leta 1986 vsaki dve leti pošlje Pelosijevo v kongres, je sestavljeno iz skoraj ene tretjine azijskih Američanov.

Pelosijeva že dolgo kritična do Kitajske
Pelosijeva je že vrsto let velik kritik kitajske politike. Ko so jo prejšnji teden vprašali o njenem prihajajočem potovanju po Aziji, je dejala: “Za nas je pomembno, da izkažemo podporo Tajvanu. Nihče od nas ni nikoli rekel, da smo za neodvisnost, ko gre za Tajvan. O tem se mora odločiti Tajvan sam.”

Kitajsko zunanje ministrstvo je kritiziralo Pelosijevo zaradi njenih pritožb glede ravnanja države z manjšinskimi skupinami, kot so muslimanski Ujguri v regiji Xinjiang, in jo obtožilo, da “blati” Peking.

Pelosijeva v Azijo prihaja v politično občutljivem času za režim v Pekingu. Višji voditelji kitajske komunistične partije se bodo zbrali na letnem srečanju, ki bo potekalo le nekaj mesecev pred kongresom nacionalne stranke. Na tem srečanju, ki poteka vsakih pet let, naj bi se predsednik Ši Džinping potegoval za tretji mandat na čelu partije.

Jo bodo prestregla lovska letala?
Na Kitajskem je politični komentator Hu Šijin, nekdanji glavni urednik državnega Global Timesa, namignil, da bi lahko letala kitajske ljudske osvobodilne vojske (PLA) prestregla Pelosijevo letalo in ga “pospremila” iz tajvanskega zračnega prostora.

To bi pomenilo stopnjevanje napetosti, saj kitajska letala sicer redno vstopajo v identifikacijske cone tajvanske zračne obrambe, vendar do zdaj niso kršila njenega ozemeljskega zračnega prostora.

Drugi strokovnjaki dvomijo, da bi bil Ši pripravljen tvegati neposreden konflikt.

“Mislim, da Ši Džinping ne bo izdal ukaza bojnim letalom, da Pelosijevo prestrežejo, če bo res odšla (na Tajvan),” je povedal Arthur Ding, zaslužni profesor tajvanske nacionalne univerze Chengchi.

Se vidimo tam!
Pelosijeva pa je dobila tudi precej nenavadno podporo. To ji je dal nekdanji državni sekretar Mike Pompeo je v nedeljo tvitnil svojo podporo in zapisal: “Nancy, šel bom s tabo. Prepovedan sem na Kitajskem, ne pa v svobodoljubnem Tajvanu. Se vidimo tam!”

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...