Kitajska bi lahko v roku enega leta napadla Tajvan

Slavnostno izobešanje zastave v Tajpeju, prestolnici demokratičnega Tajvana (Vir: epa)

Admiral ameriške mornarice opozarja, da bi lahko Kitajska napadla Tajvan veliko prej, kot se je prej mislilo, in trdi, da Kitajci skoraj vedno izpolnijo svoje obljube prej, kot je bilo pričakovano.

Admiral Mike Gilday, vodja mornariških operacij, je opozoril na možnost kitajske okupacije Tajvana, ko je v sredo govoril na srečanju poveljnikov prednje obrambe Evro-atlantskega sveta. Komentiral je po zgodovinskem 20. partijskem kongresu kitajske komunistične partije, kjer je kitajski predsednik Ši Džinping še enkrat zagrozil Tajvanu in si zagotovil še en mandat na čelu Kitajske.

“Ko govorimo o oknu za napad do 2027, meni, da mora biti to okno 2022 ali potencialno 2023,” je dejal Gilday. “Tega ne morem izključiti. S tem ne mislim širiti panike, a moramo biti pripravljeni.”

Na partijskem kongresu pred tednom dni je predsednik Ši ostro govoril o Tajvanu, pozival k “ponovni združitvi” in celo trdil, da je komunistična država pripravljena uporabiti silo, da bi to dosegla, in dejal, da si “pridržujejo možnost sprejetja vseh potrebnih ukrepov.”

“Kolesje zgodovine se vrti proti ponovni združitvi Kitajske in pomladitvi kitajskega naroda,” je dejal Ši v uvodnem nagovoru na partijskem kongresu. “Treba je realizirati popolno ponovno združitev naše države.”

Admiral Gilday je dejal, da daje prednost “zagotavljanju, da so ladje, ki jih danes pošiljamo, čim bolj pripravljene” in dodal, da kongres trenutno razmišlja o proračunu za ladjedelništvo v višini 27,5 milijarde dolarjev.

“Tako se Kitajci obnašajo in to počnejo,” je Gilday odgovoril na vprašanje o kongresu komunistične partije in dodal: “V zadnjih 20 letih smo videli, da so vse obljube, ki so jih dali, izpolnili prej, kot so napovedali, da jih bodo.”

Tajvan, uradno Republika Kitajska, je od leta 1949 neodvisen od Kitajske. Kitajska se drži politike “ene Kitajske”, ki trdi, da je Tajvan del Kitajske. Raziskava tajvanske nacionalne univerze Chengchi   iz leta 2021 je pokazala, da večina Tajvancev, 62 %, meni, da so “izključno Tajvanci”, poroča Svet za zunanje odnose. Po drugi strani pa se jih je 32 % imelo za Tajvance in Kitajce.

Tajvan je deležen nenehnih kitajskih provokacij zlasti od izvolitve tajvanske predsednice Tsai Ing-wen. Njena demokratično napredna stranka je naklonjena neodvisnosti od Kitajske. Po avgustovskem potovanju predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi na Tajvan je Kitajska uporabila številne provokativne ukrepe vključno s pošiljanjem kitajskih letal in ladij v in blizu tajvanske ožine, pri čemer jih je 21 vstopilo v območje tajvanske zračne obrambe.

Ministrstvo za zunanje zadeve navaja, da stališče, ki ga imajo Združene države do Tajvana, nasprotuje “kakršnim koli enostranskim spremembam statusa quo s katere koli strani”, pri čemer dodaja, da ZDA ne podpirajo neodvisnosti Tajvana in pričakujejo, da bodo “razlike rešene na miren način”. 

V pogovoru z nekdanjo državno sekretarko Condoleezo Rice in nekdanjim obrambnim ministrom Jamesom Mattisom v začetku prejšnjega tedna je državni sekretar Antony Blinken dejal, da je “v zadnjih letih prišlo do spremembe v pristopu Pekinga do Tajvana”. Nadaljeval je z besedami, da si Kitajska “prizadeva za združitev veliko hitreje.”

Predsednik Joe Biden je prejšnji mesec med intervjujem za 60 minutes izjavil, da bi ameriške sile branile Tajvan, če bi prišlo do napada.

Andrej Žitnik