David proti Goljatu: Tajvan vrača udarec Kitajski z lastnimi vojaškimi vajami

Tajvanska vojska, vojaške vaje. (Foto: epa)

Tajvan je obsodil podaljševanje kitajskih vojaških vaj na svoji obali, ki trajajo že več dni. Prav tako je Tajpej obtožil Peking, da želi namenoma sprovocirati reakcijo. 

Odgovor Tajvana je sledil ignoriranju pozivov kitajske strani, ki izvaja svoj najobsežnejši tovrstni spektakel, uperjen proti otoku, ki je neodvisen od kitajskih oblasti. Kitajska letala in ladje kršijo sredinsko črto v tajvanski ožini in pošiljajo balistične izstrelke preko tajvanske prestolnice Tajpej, poroča DW.

Kitajske vojaške vaje so se začele prejšnji teden, potem ko je Tajvan obiskala predsednica predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi. Peking namreč dojema Tajvan kot del svojega ozemlja. Tajvanske oblasti so zaradi dogajanja, ki prinašajo negotovost, zelo zaskrbljene. Poglavitno skrb predstavlja vprašanje, kako blizu tajvanske obale, si bodo drznile pripluti kitajske vojaške ladje.

Kitajska bojna ladja. Vir: EPA

Tajvansko obrambno ministrstvo pa je ob tem sporočilo, da ne bodo pustili nobeni kitajski vojaški ladji, da zapluje v tajvanske teritorialne vode, kar je okoli 20 km od obale. Kot so še sporočili, naj bi bila kitajska vojska zaustavljena že, ko so bile od Tajvana oddaljene okoli 44 km. Če bi kitajska vojska prišla bližje, bo Tajvan primoran sprejeti odločitev, kako ustrezno odgovoriti.

Tudi Tajvan bo izpeljal svoje vojaške vaje
Vse je odvisno od tega, kako velika bo nevarnost. Je pa otoška država že včeraj sporočila, da bo v tem tednu izpeljal svoje lastne vojaške vaje. Te vojaške vaje so bile sicer že napovedane 22. julija in gre za rutinske vojaške vaje. Oblasti v Tajpeju si ne želijo, da bi bili ljudje zaradi njih preveč vznemirjeni.

Vojaške vaje na Tajvanu. (Foto: epa)

Vendar pa nameravajo prilagoditi predpise z ozirom na stopnjo nevarnosti, v času stalne bojne pripravljenosti. Oblasti poudarjajo, da bodo kitajske vojaške vaje vzete v obzir pri pripravah na obrambo otoka. Obenem se pričakuje, da bodo vojaške vaje postale nova normalnost. Tudi trenutne kitajske vojaške vaje še niso zaključene. Prav tako so v kratkem denimo načrtovane vojaške vaje v južnem delu Rumenega morja itd. 

Domen Mezeg