Kitajska in Rusija prevzeli nadzor nad surovino, ki je ključna za proizvodnjo električnih avtomobilov

Kitajski diktator Xi Jinping in ruski diktator Vladimir Putin (Foto: epa)

Socialistični predsednik Bolivije Luis Arce je v četrtek podpisal pogodbi s Kitajsko in Rusijo o predaji nadzora nad dvema največjima nahajališčema litija v državi. Bolivija je dom nekaterih največjih znanih virov litija na svetu. Litij je kritičen za izdelavo baterij električnih vozil, pametnih telefonov, tablic in prenosnih računalnikov. 

Po pogodbah, ki znašajo 1,4 milijarde dolarjev, bosta državni družbi Citic Guoan (kitajska skupina CITIC) in skupina Uranium One (ruska družba Rosatom) sodelovali z državnim podjetjem Bolivian Lithium Deposits (YLB) pri gradnji dveh predelav litijevega karbonata.

Litij je nepogrešljiv material za izdelavo baterij za električna vozila in baterij, ki se uporabljajo v številnih napravah. Vlada dela za državo, to smo rekli v kampanji, zato bomo industrializirali litij in tukaj spet držimo besedo. Ne bomo dovolili, da bi politična vprašanja škodila gospodarstvu Bolivijcev. Še naprej si bomo prizadevali, da bolivijskemu gospodarstvu in s tem tudi prebivalstvu zagotovimo gotovost, da je tukaj vlada, ki deluje, in tukaj so rezultati, ki jih predstavljamo Boliviji in vsemu svetu.

Pogodbe v vrednosti 1,4 milijarde dolarjev, podpisane v četrtek, sledijo ločeni pogodbi v vrednosti 1,4 milijarde dolarjev, podpisani ta mesec med Bolivijo in kitajskim podjetjem za baterije CATL za izgradnjo dveh tovarn litija v solinah Uyuni in Oruno. CATL velja za največjega svetovnega proizvajalca baterij za električne avtomobile.

Po podatkih Geološkega zavoda Združenih držav ima Bolivija največji delež ugotovljenih virov litija na svetu z 21 milijoni ton, vendar trenutno nima skoraj nobene industrijske proizvodnje ali komercialno sposobnih rezerv. Velikim virom Bolivije sledita Argentina z 20 milijoni ton in Čile z 11 milijoni ton. Tri sosednje države tvorijo območje, imenovano “litijev trikotnik”, skupaj pa imajo skoraj 60 odstotkov dokazanih svetovnih zalog litija.

Marca je Arce pozval k oblikovanju skupne politike glede litija skupaj z drugimi latinskoameriškimi državami, hkrati pa je zatrdil, da naj bi litij v njegovi državi “ogrožala mednarodna desnica”.

Arce je izdal svoje izjave kot odgovor generalki Južnega poveljstva ZDA Lauri Jane Richardson, ki je na zaslišanju v kongresu marca opozorila na nadaljnje širjenje vpliva Kitajske na ozemlju Latinske Amerike. Načrti bolivijskega predsednika, da nadzor nad nacionalnimi zalogami litija preda Kitajski in Rusiji, so v nasprotju z načrti sosednjega skrajno levičarskega čilskega predsednika Gabriela Borica, ki je aprila napovedal, da bo Čile nacionaliziral svojo industrijo litija, da bi večinski nadzor nad čilskimi zalogami litija obdržal stran od Kitajska in druge države.

Boricevi načrti za nacionalizacijo so namenjeni tudi raziskovanju možnosti, ki bodo prihodnjemu čilskemu državnemu podjetju za litij omogočile sodelovanje z ameriškim Albemarlejem in kitajskim SQM, ki imata trenutno pogodbi za izkoriščanje čilskega litija do leta 2043 oziroma 2030.

Andrej Žitnik