fbpx

Kitajska partija prevzema izobraževalne ustanove v Veliki Britaniji

Foto: epa

Osrednji pobudnik Brexita in politični voditelj Nigel Farage je opozoril, da se v Veliki Britaniji dogaja “komunistični prevzem” obsežnega dela britanskega zasebnega izobraževalnega sektorja. Preiskava je namreč pokazala, da šole po vsej državi odkupujejo podjetja, ki so povezana s kitajsko komunistično partijo.

Britanski evroskeptični politik Nigel Farage je posvaril, da kitajska komunistična partija na Otoku prevzema zasebne šole. Kot je navedel, je v tem trenutku na Otoku 17 zasebnih šol, ki so v lasti kitajskih podjetij. Ob tem pa je posebej šokantno dejstvo, da jih je kar devet v lasti starešin kitajske komunistične partije. Šole naj bi svoje učence indoktrinirale z idealiziranim pogledom na Kitajsko, v eni izmed omenjenih šol pa so priznali, da je cilj infiltracije izobraževalnega sistema, promocija kitajske pobude Enega pasu, ene ceste, poroča Breitbart.  

Reformistična stranka Faraga ob tem opozarja, da se mora britanska oblast prebuditi v obličju te nevarnosti in bliskovito ukrepati. Ob tem menijo, da kitajska partija prevzema svet na prikrit način. Gre za neokolonialističen projekt predsednika Xi Jinpinga, ki upa, da bo z obsežnimi mednarodnimi naložbami dosegel globalno gospodarsko prevlado. Na primer, tri šole in mreža fakultet so zdaj v lasti skupine Bright Scholar Group, ki jo vodi Yang Huiyan katerega oče je milijarder in eden od starešin kitajske komunistične partije. Farage je ob tem prepričan, da v samem bistvu ne gre za nič drugega kot komunistični prevzem dela britanskega zasebnega izobraževalnega sektorja. 

Pomembno propagandno vlogo igrajo tudi Konfucijevi inštituti. Pod nadzorom kitajskih oblasti se v njegovem okviru poučuje študente izredno olepšano različico kitajske zgodovine in politike. Kurikulum v že navedenih izobraževalnih ustanovah, je vse bolj poln kitajske komunistične propagande. Preiskava je pokazala, da so vse od leta 2014 dalje, kitajska podjetja izkoristila finančne težave nekaterih izobraževalnih ustanov, z namenom njihovega prevzema.

Kitajska šolska propaganda, regijo polno koncentracijskih taborišč, prikazuje kot turistični raj
Znano je tudi, da so samo lani, kitajska podjetja odkupila tri šole. Leta 2017 je skupina Wanda group, ki jo je ustanovil ugledni kitajski član komunistične partije in milijarder Wang Jianlin, kupila dve zasebni šoli Bedstone College v Shropshiru in srednjo šolo Ipswich. Gre za podaljšane roke kitajskega šolskega ministrstva, ki uradno ponuja lekcije kitajskega jezika in kulture, v resnici pa neposredno širi partijsko propagando. V Konfucijevem inštitutu se študentom na učnih urah prikazuje propagandne članke, vključno s tistimi, ki prikazujejo turiste, ki uživajo počitnice v kitajski regiji Xinjiang, kjer so koncentracijska taborišča za ujgurske muslimane in druge etnične manjšine, ki so tam internirane v milijonih. Še en program pa vključuje virtualnega plešočega diktatorja Xi Jinpinga, ki podaja svojim zvestim učencem “saniran pogled” na zgodovino Kitajske. 

Foto: epa

Kot je ob tem še opozoril Farage, se učencem dobesedno pere možgane, da je Kitajska prihodnost sveta, ob čemer se občutljivim temam kot so Tibet ali zatiranje demokracije v Hong Kongu, vsekakor izogiba. Obenem je znano, da Konfucijev inštitut vestno nadzira dejavnosti kitajskih študentov v tujini. Gre za neke vrste “velikega brata”, ki tudi na daljavo nadzoruje aktivnosti svojih “varovancev”. Ob tem se pojavljajo vse glasnejši pozivi za zaščito britanskega šolskega sistema pred kitajsko komunistično infiltracijo. 

Domen Mezeg