fbpx

Kitajska: Po koronavirusu nov virus grozi gojiteljem rakcev!

Foto: epa

Kitajske gojitelje škampov je strah, da bo Virus iridescence deseteronožcev (Div1) uničil njihovo industrijo. Gre za zelo infektiven in smrtonosen virus, ki pri škampih najprej povzroči spremembo barve, nato pa se ti omehčajo in potopijo na dno ribnikov. Virus sicer ne ogroža ljudi, zaradi njegovega širjenja pa je proizvodnja pacifiške bele kozice zaradi virusa že upadla.

Po SARS, ptičji gripi, prašičji gripi in covid-19 svetu grozi še bolezen škampov. To povzroča Virus iridescence deseteronožcev 1 (Div1), ki je prav tako izbruhnil na Kitajskem. Števili gojitelji škampov v južnokitajski provinci Guangdong so tako v paniki, saj je virus že pomoril njihove škampe in tako ogrozil obstoj njihove dejavnosti. Virus je bil sicer prvič opažen že leta 2014, ko je prizadel četrtino lokalne proizvodnje škampov, poroča South China Morning Post.

Virus je zelo infektiven in smrtonosen
Ker se virus Div1 hitro širi, se zdaj na Kitajskem bojijo, da bi lahko industrijo škampov prizadel v takšni meri, kot je na primer prašičje farme prizadela afriška prašičja gripa, ki je pomorila do 60 odstotkov prašičev. “Stopnja infektivnosti in smrtnosti virusa sta strašljivi,” je komentiral gojitelj škampov Wu Jinhong iz Jiangmena. “Od zaznave prve okužbe do tega, da pomre vse v ribniku traja samo dva dni,” je pojasnil. Prvi znaki okužbe pri škampih se kažejo v spremembi barve škampov, ki se spremeni v rdečo, nato se ti omehčajo in potopijo na dno ribnikov.

Foto: epa

Virus napada vse vrste deseteronožcev
Virus napada prav vse vrste deseteronožcev, tako velike kot majhne, pravi Zhong Qiang: “Ko je ribnik kužen z virusom, kmetje ne morejo storiti nič, veliko tveganje pa obstaja tudi za okužbo sosednjih ribnikov.” Do leta 2018 so virus zaznali že v kar 11 provincah, v poletnih in jesenskih temperaturah pa se epidemije virusa, ki za zdaj ne predstavlja nevarnosti za ljudi, umirijo.

Foto: epa

Proizvodnja pacifiške bele kozice zaradi virusa že upadla
Izvor virusa za zdaj ni znan, ker pa še niso odkrili učinkovite metode preprečevanja širjenja virusa, so oblasti prepovedale dostop do ribnikov vsem zunanjim osebam, tudi prijateljem in družinskim članom gojiteljev. Povpraševanje po škampih sicer v zadnjem letu na Kitajskem narašča, a virus v veliki meri onemogoča proizvajalcem, da bi sledili s ponudbo. Leta 2018 je na Kitajskem tako proizvodnja pacifiške bele kozice upadla na 1,5 milijona ton iz 1,2 milijona ton, kolikor so je pridelali leta 2013.

Rok Krajnc