fbpx

Kitajska postaja največja grožnja ZDA. Grozi jim celo bolj kot Rusija in Iran!

Foto: epa

Direktor CIE, Mike Pompeo, Kitajsko obravnava kot največjo grožnjo ameriškemu prevladujočemu položaju v svetu. ZDA že dolgo trepetajo zaradi Rusije in Irana, ki jim prav tako grozita, a še zdaleč ne tako kot Kitajska. Peking jim sledi z močnim gospodarstvom in prebivalstvom.

Svetnik v Washingtonu, s katerim je Pompeo govoril, je dejal, da sta terorizem in Severna Koreja sicer res veliki težavi, ki grozita ameriškim tlom, a se ju da odpraviti. Kitajska, Rusija in Iran pa ZDA predstavljajo dolgoročno skrb.

”Med Kitajsko, Rusijo in Iranom je težko izbrati tistega, ki nam povzroča največ preglavic. Kljub temu bi rekel, da je to Kitajska,” pravi Pompeo. ”Imajo zelo dobro utrjeno gospodarstvo,” je pojasnil. Dodal je, da pekinška obrambna strategija temelji na soočanju z ZDA in njenimi zmogljivostmi. ”Mislim, da se trudijo naše stvari ”ukrasti” in jih predstaviti kot svoje, ali pa se samo prepričati, da nas lahko premagajo. Verjetno velja kar oboje.”

Foto: epa

Med Kitajsko in ZDA vedno več nestrinjanj
ZDA in Kitajska ostajata glavni trgovinski in investicijski partnerki, a imata več medsebojnih sporov. Največji med njimi vključuje teritorialnost Pekinga nad velikim delom Južnega kitajskega morja, skozi katerega poteka večji del pomorskega prometa. Peking smatra območje za svoje, s čimer se drugi narodi ne strinjajo. To so predvsem ZDA in njeni zavezniki, Severna Koreja in Filipini. ZDA menijo, da bi morje moralo biti nevtralno. Da bi uveljavili svoje mnenje, redno pošiljajo vojne ladje in vojaška letala na del ozemlja, ki ga Kitajska šteje za svojega. Peking proti ideji svobodnega morja protestira in proti ZDA že razporeja vojaška sredstva. 

Državi se ne strinjata niti z jedrskim problemom, ki ga povzroča Severna Koreja. Trumpova uprava želi na Peking pritisniti in ga prisiliti, naj bo do žgoče težave bolj agresiven in naj odločno nastopi proti svojim sosedom. Kitajska, ki sicer res nasprotuje jedrskim in raketnim programom v Pjongjangu, pa meni, da lahko prekomerni pritisk na Severno Korejo povzroči veliko krizo, ki bi prizadela vse države v regiji in zunaj nje.

Washington se je s Pekingom prepiral tudi o domnevni kitajski manipulaciji, o izdelavi izdelkov ponarejene blagovne znamke na Kitajskem, ter o domnevnih krajah intelektualne lastnine in državnih skrivnosti kitajskih akterjev. Oblasti pa želita izvesti tudi medsebojno konkurenčne projekte regionalne integracije, pri čemer želijo ZDA preprečiti čedalje večji vpliv Kitajske na svoje sosede.

A. L.