fbpx

Kitajska s trdo roko nad islamske ekstremiste v državi: Med muslimane poslali milijon ovaduhov, ki spremljajo vsak njihov gib

Ujgurski muslimani v taboriščih na kitajskem (vir: twitter)

Če se zahodni liberalci radi spogledujejo s Kitajsko, ko je omenjen zloglasni socialni kreditni sistem, ki kaznuje “grdo obnašanje”, pa so Kitajci šli še korak dlje v boju proti religiji. Potem ko so dosegli, da je papež Frančišek dopustil, da država potrjuje katoliške škofe, je zdaj prišlo v javnost, da so oblasti v letu 2017 na domove ujgurskih muslimanov poslale milijon kitajskih ovaduhov, ki so preverjali, ali so muslimanske družine preveč radikalne.

Kitajske oblasti so na domove 1,69 milijona ujgurskih muslimanov v provinci Xingjiang poslale milijon ovaduhov, ki naj bi po poročanju Independenta morali spremljati dogajanje v družinah in preverjati, ali muslimani, pri katerih so nastanjeni, kažejo islamistične ali nedomoljubne nazore.

Ovaduhi, ki so bili del etnične skupine Kitajcev, imenovane Han, so morali preverjati, ali njihovi muslimanski gostitelji kažejo znake navezanosti na islam, ki bi lahko bila ekstremna. Za ekstremno vedenje naj bi se štelo zavračanje alkohola in cigaret. Ravno tako so morali biti pozorni na to, če muslimani svoje sosede pozdravljajo z besedami “selam alejkum”, kar velja za tradicionalen pozdrav med muslimani.

Kitajci ostro nad islam
Takšne in drugačne malenkosti bi morali zapisati v svojo beležko in potem poročati oblastem. Ravno tako so bili pozorni na to, ali imajo muslimani doma Koran, če molijo ob petkih in ali se postijo med ramadanom.

Eno od taborišč za reedukacijo na Kitajskem iz zraka (Vir: Twitter)

Kitajska je v svojih naporih proti islamskemu ekstremizmu posegla po vseh metodah, ki jih pozna komunistični represivni režim. Tako je kar milijon muslimanov poslala na tako imenovana ponovna izobraževanja v taborišča. Šlo naj bi za intenzivni program indoktrinacije, s katerim želijo doseči, da muslimani zavržejo islam in ga nadomestijo s pripadnostjo kitajski komunistični partiji.

Otroke ekstremističnih islamskih staršev poslali v sirotišnice
Kitajske oblasti so poleg tega želele ljudem v provinci Xinjiang lansko leto preprečiti postenje med ramadanom. Ujgurski muslimani trdijo tudi, da so oblasti milijonu muslimanov, ki so bili poslani na “preizobrazbo”, odvzeli otroke in jih dali v sirotišnice, čeprav njihovi starši niso bili mrtvi. Oblasti so jih ravno tako posvarile, da morajo predati vse verske predmete, tudi Koran, drugače jih čaka “huda kazen”, je povedal Dilxat Raxit iz Svetovnega ujgurskega kongresa.

Ivan Šokić