Kitajska trem državam EU odreka suverenost?

Kitajski predsednik Xi Jinping. Vir: AFP

Kitajski veleposlanik v Franciji pravi, da nekdanje sovjetske države “nimajo statusa v mednarodnem pravu”, kar pomeni, da s tem napada suverenost treh držav EU, ki so bile v času hladne vojne okupirane s strani komunistične Rusije in inkorporirane v Sovjetsko zvezo.

V intervjuju s švicarskim novinarjem Dariusom Rochebinom je kitajski veleposlanik v Franciji Lu Shaye dejal, da nekdanje sovjetske države “nimajo učinkovitega statusa v mednarodnem pravu”. Baltske države EU (Litva, Latvija, Estonija) so bile del Sovjetske zveze. S takšnimi izjavami Kitajska neposredno napada ozemeljsko celovitost EU.

“V mednarodnem pravu tudi  države nekdanje Sovjetske zveze nimajo dejanskega statusa, ker ni mednarodnega sporazuma, ki bi materializiral njihov status suverene države,” je dejal.

“Zanika sam obstoj držav, kot so Ukrajina, Litva, Estonija, Kazahstan itd.,” je na Twitterju zapisal Antoine Bondaz, strokovnjak za Kitajsko pri pariškem think-tanku Foundation for Strategic Research.

Kitajska vojska se že desetletje pripravlja na invazijo Tajvana. (Foto. epa)

Tudi na vprašanje, ali meni, da Krim pripada Ukrajini, je veleposlanik dejal, da je “odvisno od tega, kako dojemamo problem,” in dodal, da “ni tako preprosto”. Dejal je tudi, da je bil Krim “na začetku ruski”, ne da bi pojasnil, kaj misli z začetkom. Ukrajina zadeve še ni komentirala.

https://twitter.com/lesjakb/status/1649701497674891264?s=20

Fu: Kitajska ni na strani Rusije
V začetku tega meseca pa je kitajski veleposlanik pri Evropski uniji Fu Cong zanikal rusko-kitajsko partnerstvo. Kljub temu, da Kitajska zavrača obsodbo ruske agresije na Ukrajino, je Fu dejal, da njegova domovina ni na strani Rusije v vojni. Kitajski veleposlanik je dodal, da je bil odnos med Pekingom in Moskvo “namerno napačno interpretiran”.

Kitajska vojska v mestu Shenzhen, nedaleč od Hongkonga. Naboji kitajske izdelave so se uporabili tudi v Ukrajini. (Foto: epa)

Ovrgel je tudi izjavo ameriškega državnega sekretarja Anthonyja Blinkna iz februarja letos, da Kitajska razmišlja o dobavi orožja Rusiji. Marca pa je vlada ZDA potrdila, da je bilo v Ukrajini uporabljeno kitajsko strelivo, ki so ga verjetno izstrelile ruske sile, čeprav obstaja verjetnost, da ga je ruska vojska dobila še pred invazijo na Ukrajino.

Andrej Žitnik