[Video] Kitajska mornarica: pripravljeni smo na boj!

Ladja kitajske vojne mornarice (Vir: epa)

Kitajska vojska je v ponedeljek podala izjavo, da je pripravljena na boj, potem ko je zaključila tridnevno obsežno urjenje v okolici Tajvana. Z vojaškimi vajami so kitajske sile simulirale zapiranje otoka, dogodek pa je bil odziv na potovanje tajvanske predsednice v ZDA prejšnji teden.

Kitajska vojska trdi, da je pripravljena na boj. Izjavo je podala po tridnevnih obsežnih vojaških vajah okoli Tajvana, kjer je simulirala zapiranje otoka. Vaje so odgovor na obisk tajvanske predsednice Tsai Ing-wen v ZDA pretekli teden. Patrulje za bojno pripravljenost so bile mišljene kot opozorilni znak Tajvanu, otoški državi, ki si jo lasti Kitajska. Ta je odločena zatreti kakršno koli obliko tajvanske neodvisnosti in preprečiti poskuse tujega vmešavanja, so še sporočili, poroča AP News.

Vaje so podobne tistim, ki jih je Kitajska izvedla avgusta lani, ko je izvedla raketne napade na tarče v morjih okoli Tajvana. Šlo je za maščevanje za obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu, vendar pa so bile vaje tedaj manj obsežne in moteče. Vojaški strokovnjaki menijo, da vaje služijo ustrahovanju in kot priložnost za kitajske enote, da vadijo zapiranje Tajvana z blokiranjem morskega in zračnega prometa. Gre za pomembno strateško možnost v poskusu morebitnega prevzema otoške države.  

Obisk tajvanske predsednice sicer ni odstopal od norme. Tsai je bila med letoma 2016 in 2019 kar šestkrat v ZDA. Razloga za kakršen koli vojaški odziv Kitajske, in da bi se napetosti sprevrgle v kakršen koli konflikt, ni bilo. Tajvanski strokovnjak za obrambne študije Kuo Yu-jen je prepričan, da želi Kitajska uporabiti vsako krepitev diplomatskih stikov med ZDA in Tajvanom kot izgovor za urjenje svoje vojske.

Domen Mezeg