fbpx

Kitajska v strahu pred drugim valom okužb z novim koronavirusom!

Kitajske oblasti naj bi skrivale prave podatke. V resni bi naj samo v Wuhanu umrlo 42 tisoč prebivalcev tega mesta. (Foto: epa)

Kitajska naj bi uspela uspešno zajeziti okužbe z novim koronavirusom, a zdaj se bojijo drugega vala okužb zaradi tihih prenašalcev virusa in uvoženih primerov. Država je zato tujcem že močno omejila vstop. Zaskrbljujoči so tudi izsledki raziskave, ki kažejo, da so pri 14 odstotkih ozdravljenih pacientov na testih ponovno potrdili okužbo z virusom. Takšni pacienti sicer ne izkazujejo simptomov, njihove kužnosti pa niso uspeli dokazati, saj se njihovi družinski člani niso okužili.

Kitajski režim se hvali z uspešno zajezitvijo epidemije novega koronavirusa, a nove raziskave so pokazale zaskrbljujočo možnost, da bi se v državi lahko zgodil drugi val okužb. Kot poroča 7News, je bila pri kar 14 odstotkih ozdravljenih pacientov okužba z novim koronavirusom na testih ponovno potrjena.

Direktor vuhanske bolnišnice Tognji Wang Wei je za državno televizijo CCTV povedal, da so pri petih izmed 147 pacientov po ozdravitvi ponovno potrdili okužbo. Namestnik guangdonškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni dr. Song Tie pa je glede takšnih primerov povedal, da še ni bilo ugotovljeno, zakaj do tega prihaja in, če so takšni pacienti še vedno kužni.

Po ponovnem odkritju okužbe pacienti niso izkazovali simptomov

Po ponovnem odkritju okuženosti pacienti sicer niso imeli simptomov, prav tako niso uspeli dokazati njihove kužnosti, saj so bili njihovi družinski člani negativni. Strokovnjake zdaj najbolj skrbijo tihi prenašalci virusa in uvoženi primeri bolezni, ki bi lahko povzročila izbruh drugega vala okužb.

V soboto je Kitajska že močno omejila vstop tujcem v državo, ti z obstoječimi vizami in dovoljenji za prebivanje ne bodo več mogli vstopiti, prav tako sta do nadaljnjega ukinjeni možnosti pridobitve vize po pristanku in tranzit brez vize. Omejitve ne veljajo za tujce z diplomatskimi potnimi listi. Tisti, ki morajo nujno vstopiti v državo, bodo morali ponovno zaprositi za vizo.

Rok Krajnc