Kitajska v vojni pripravljenosti: Umetne otoke, namenjene turistom, okupirali z orožjem in bombniki

Foto: epa

Medtem ko je bilo ta vikend 99 odstotkov sveta hipnotiziranega s poroko princa Harryja in Meghan Markle, je Kitajska nezakonito povečala oborožitev Južnega kitajskega morja in priznala, da se pripravlja na vojno.

Kitajska je v petek napovedala, da so na umetnih otokih, ki so jih ustvarili v Južnem kitajskem morju, začeli pristajati njihovi bombniki, ter da se pripravljajo na bitko v omenjenih vodah. To so podprli z uradnim obvestilom na spletni strani kitajskega ministrstva za obrambo, kjer so zapisali, da je njihov letalski oddelek pripravil multi-modelne večnamenske bombnike, kot je -6K, za izvajanje usposabljanja na otokih in grebenih za vzletanje in pristajanje v južnem morju, pri čemer je upošteval možnosti, da dosežejo vse regije in da izvedejo morebitne zračne napade v vse smeri. “Letalski oddelek, ki je opremljen s H-6K in bombniki drugih tipov, ob upoštevanju strateških zahtev, tako ideoloških kot političnih, mora biti močan v boju in imeti dobre spretnosti letenja,” piše Breitbart.

To je še ena velika eskalacija Kitajske v pripravah na vojno. Bombniki pristajajo na umetnih otokih, ki jih je Kitajska postavila v nasprotju z mednarodnim pravom, saj je stalno arbitražno sodišče Združenih narodov v Haagu razsodilo, da so vse dejavnosti Kitajske v Južnem kitajskem morju nezakonite.

Tuji mediji pišejo, da je Kitajska že večkrat lagala in skrivala svoje resnične namene. Tako naj bi bili prvotno umetni otoki namenjeni turistom in znanstvenikom, kar pa se je izkazalo za laž. Nato so izjavili, da naj bi bili njihovi vojaški objekti na teh otokih namenjeni izključno za obrambo, kar je še ena v nizu laži. Sedaj, v masivni militarizaciji Kitajske, ko so priprave tako rekoč zaključene, pa se po tihem pričakuje začetek obsežne vojne z Ameriko in njenimi zavezniki. Kitajske vojaške zmožnosti namreč vključujejo tako letalske baze, radarske in komunikacijske sisteme kot tudi pomorske objekte in orožje, vključno s pristanišči, ki lahko sprejmejo vojaška letala.

Foto: epa

Obvestilo kitajskega obrambnega ministrstva se je nanašalo na umetni otok v otočju Paracel. Med tamkajšnjimi otoki sta najbolj znana “Woody Island” in “Spratly” (na fotografiji, op.p.), ki lahko, tako kot ostali, sprejmeta bombnike, pa tudi velika prevozna sredstva, ter poskrbijo za njihovo oskrbo, kot je oskrba letala z gorivom.

Kitajska že provocirala z Butanom, a se je nato nenadoma umaknila
Kitajska se sicer na vojno pripravlja na več frontah. Lanskega 16. junija je Kitajska poslala svoje vojake in gradbene delavce, da bi začeli graditi cesto na planoti Doklam v Butanu. Butan je nato zahteval, da Indija pošlje svoje vojake in s tem prepreči Kitajski priključitev. Napetosti so naraščale več tednov, nato pa se je nenadoma in nepričakovano kriza končala 28. avgusta, ko je Kitajska odšla z ozemlja. Nihče ni pričakoval, da se bo Kitajska tako odzvala, najverjetnejši zaključek pa je bil, da Kitajska ni bila pripravljena na polni spopad z Indijo. Medtem pa so satelitske slike pokazale, da je Kitajska povečala svoje pristojnosti v Doklamu. Tja je namreč poslala na tisoče vojakov ter zgradila dve helikopterski platformi in desetine hiš ter trgovin. Zunanje kitajsko ministrstvo pa je za piko na i ponovno potrdilo trditev, da Doklam pripada Kitajski, ker naj bi imeli “zgodovinske konvencije. Kitajske dejavnosti so tam v okviru naših suverenih pravic. Ni sprememb v statusu quo”. Poleg tega se je pokazalo, da kitajske čete gradijo nove ceste in druge objekte, da bi pridobile dostop do neke druge regije v Butanu, Kitajska pa se pripravlja tudi na invazijo na Tajvan. Podobne agresivne poteze izvaja ta svetovna velesila tudi na japonskem otoku Senkaku (na fotografiji spodaj, op.p.) v Vzhodnem kitajskem morju.

Otok Senkaku (Foto: epa)

Na Breitbartu ugotavljajo, koliko norosti je na tem svetu. Bi bila Amerika boljša, če bi napadla in osvojila Kubo? Bi bila Velika Britanija boljša, če bi napadla in pripojila Irsko? Nihče ne razmišlja o tako norih potezah. Zakaj torej Kitajska meni, da bi bilo dobro, če bi napadli in osvojili Doklam? Jasno je, da je Kitajska že večkrat skrila svoje namene in bo to delala še naprej, dokler ne bo pripravljena na napad. Xi Jinpingov “socializem s kitajskimi značilnostmi” je enak Hitlerjevemu nacionalnemu socializmu.

J. G.

 • BananaNjam

  Če se pripravljaš na vojno, boš imel mir. To je že stara modrost. Sicer pa, kaj imajo v Kitajskem morju za iskat Američani? Toliko časa bodo iskali težave, da jih bodo enkrat dobili po glavi.

  • Hun

   Kitajska in Nemcija zmaguje ta v miru…ZDA in VB pa v vojni, zato netita nove vojne po svetu

 • RATATA

  Rumenih Kitajcev se je treba bat!
  Uroš Lipušček jih pa blažen občuduje in nam vsako jutro na eRTeVeSlo poroča kako super so.

  • Ana Job

   Občudoval jih je tudi Jurij Gus*tinčič, ki ni nikoli pozabil omeniti legendarno, “Kaj pa pravijo Kitajci?”, poleg State department-a, seveda.

   • RATATA

    Ja, Jurij Gustinčič, Moskovčan.

    • Ana Job

     Dopisnik je bil tudi iz New Yorka.

     • RATATA

      Ampak vzgojen v Moskvi!

     • RATATA

      Življenje v Sovjetski zvezi (1932–1944)
      Zaradi simpatij do Sovjetske zveze in njenega voditelja Stalina se je družina leta 1932 preselila v Moskvo. Tam je Jurij končal deset razredov skupne osnovne in srednje sovjetske šole. Včlanil se je v organizacijo sovjetske komunistične mladine Komsomol. Leta 1939 je vpisal študij zgodovine. Že pred vojno se je kot sin takrat vodilnega jugoslovanskega komunista zaposlil na Radiu Moskva, ki je pripravljal oddajo tudi v slovenščini. Po prodoru nemške armade pod poveljstvom nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja do Moskve so vse ruske študente moskovske univerze napotili na fronto, Jurija in druge otroke tujih in domačih komunističnih funkcionarjev pa evakuirali v Ašhabad, glavno mesto Turkmenistana. Od tam je bil Jurij poslan v Gruzijo in v Tbilisiju je ponovno delal za Radio Moskva. Leta 1944 se je kot prostovoljec javil v jugoslovansko brigado v Rdeči armadi. Kot člana Komunistične partije so Jurija imenovali na mesto politkomisarja. Njegov bataljon je bil iz Moskve poslan v Romunijo. Iz Bukarešte so jih napotili v Srbijo. Po osvboditvi Beograda se je nastanil v srbski prestolnici.

     • Ana Job

      Močno indoktriniran človek. Itak pa je ertv okužen že od nekdaj, Pri*čevalce in M*ožino pa dopuščajo izključno zaradi pluralnosti.

     • RATATA

      Kot ometuljčkani udbovec m.meršol, ki se ničesar ne sramuje!

     • slosin

      pihal v komunajzarski rog, če se pa prov spomnim, je bil pa njegov fotr zaprt na Golem otoku…a drži?

     • Ana Job

      Njegov oče je bil zagrizen komunist. Treba je preveriti, če je bil zaprt, mogoče najdeš kaj na netu o tem.

     • slosin

      heureka…
      http://nova24tv.si/svet/goli-otok-pekel-sredi-jadrana-bodo-spremenili-v-spominski-park/

      …Znani Slovenci, ki so pristali v taborišču na Golem otoku so Andrej Aplenc, Igo Sajevic, Franc Cukjati, Virgil Gomizel, Vladimir Bobinac, Dragotin Gustinčič, Cene Logar, Božo Kobe.

     • Ana Job

      Hvala lepa.

  • piko8

   Rdeči sodijo skupaj!!!

 • Hun

  99 odstotkov Sveta “okupirana” z poro bi temu djal pametn clovek

 • goldhorn

  Težko verjamem takem scenariju.

 • Borut Stari

  Fake news.

 • Ana Job

  Kitajski predsednik je že pred časom za ameriško televizijo povedal :”Mi gremo samo naprej! ” Na discovery je bila odlična oddaja o kitajski, imajo tudi tunele za podmornice… Skupaj z zaveznico Severno Korejo, Rusijo in Afriko, kamor se množično naseljujejo lahko zavladajo svetu. Amerika bo najbrž poskusila z delnim embargom, kar pa je slaba ideja.

  • sodnikisozločinci

   Amerika ima pravega predsednika. Trump misli resno!

   • Ana Job

    Zagotovo je odličen, samo Kitajci bodo besni, če pride do delnega embarga.

  • freedomfighter

   Lepo si to povedala

   • Ana Job

    Hvala lepa.

 • Artur

  Zda pol sveta kolonizira s svojimi bazami in izvaža svojo “demokracijo” s svojo “štalo” in s tem posledično omogoča s svojimi Soroš operativci invazijo zapečenih parazitskih migrantov na naše prostore , Kitajska “kolonizira” južno kitajsko morje s svojimi otoki namenjenimi povečani obrambi proti prvo omenjenim .

 • Burek Burecki

  Sej so sami naredili otoke. Niso jih okupirali ali vzeli. Tudi ce amerika naredi veleotok v mehiskem zalivu nebi bilo sporno… Mirtizirali so jih zaradi ameriske fausarije in njihove mentalitete, da so zemeljski milicniki….

  • test

   ampak morje ni njihovo!

   • freedomfighter

    Se strinjam ampak tudi na zahodu se ponavadi nismo sekirali za to kaj je cigavo edino ce je bilo nase seveda…treba se bo sprijaznit da ni vec le zahod ki ima moc ampak se tezisce moci vedno bolj pomika proti vzhodu kar je logicno

 • freedomfighter

  Bravo Kitajci pokazite svetu da niste vec le kolonija ampak svetovna velesila

  • xtc

   Ki jih bo dobila po pi******

   • freedomfighter

    Hahaha od koga ze…mislis da so americani zaradi azijskih narodov s katerimi niso niti vec v trgovinski navezi pripravljeni zaceti vojno…narobe ti razumes america first politiko…pa konec koncev ima kitajska vecjo legitimnost srati po sosednjih drzavah kot pa amerika na drugem koncu sveta…amerika ni vec to kar je bila to se vidi ze v najmanjsih stvareh…primer vcasih je cel svet kupoval ameriske avtomobile sedaj so pa tako nekonkurencni da potrebujejo tarife zato da americani kupijo lasten proizvod kaj sele da bi tujci kupovali njihovo zanic robo

    • xtc

     Ti še marsikaj ne razumeš,ja America First ona je gospodar svetovnih morij-niti osnov ne štekaš,definitivno pa Kitajci niso nikoli bili pomorski narod,tako,da bi imeli prevelike izgube in malo koristi.

     • freedomfighter

      Ja logicno da ameriki ne more nihce parirat na morju zato se pa meni zdi smesno ko govorite da bi sla kitajska v vojno s kaksno velesilo…nimajo kaj dosti za pridobiti americani se pa tudi nocejo mesati v veliko vojno…ubistvu je misel da bi sli kitajci v vojno z zahodom blazna…komu bodo pa prodajali svoje izdelke??? Afganistancom…drugace pa america first ideja ze stoletje predstavlja izolatizem kar je nasprotje intervencionizma…skratka manj vmesavanja v tuje drzave in ne vec to tudi trump trdi ze ves cas

     • xtc

      Ne gledaš logično,Kitajci trenutno meglijo svoje prave namene,njihove skrite pa lahko nekako približno poenotiš z nekdanjimi Imperialno Japonskimi,oni se ne ukvarjajo več s tem kako postati velesila,oni razmišljajo kaj bodo počeli ko bodo.

     • freedomfighter

      Ja ampak oni bodo prevlado dosekli ekonomsko ne pa vojasko…zakaj bi gradili hitro zeleznico peking – london ce imajo namen iti v veliko vojno…moras se zavedati da imamo na zahodu polno zaposlenost med tem ko je polovica kitajcev se vedno prakticno brezposelnih…njihove kapacitete so se tako velike da boli glava edino kar potrebujejo je mir na zahodu ki zagotavlja stabilno trgovino…poglej recimo nemce oni so na ekonomski nacin dosegli prakticno to kar so zeleli nacisti ce odmislis tiste rasne neumnosti drugace si je pa nemcija pokorila vecino evrope saj smo totalno odvisni od njih…lepota globalizma je da samo se malo manjka pa drzave sploh ne bodo vec zmozne vojskovanja med seboj saj bodo tako ekonomsko soodvisne…razvite drzave mislim v afriki ne vem ce bo kdaj mir

 • Miran

  Dajte še en tak članek napisati o Izraelu. Tam je podobna situacija, samo da vladajo židje.

 • xtc

  Kitajčki se napnjajo in nič več provocirajo in tipajo.Kaj več si pa ne upajo,kajti ne glede na število si vojne ne morejo privoščiti,saj bi bili praktično sami proti pol sveta,saj vojne proti ZDA,UK,Franciji,Indiji,Japonski,J Koreji in še komu ne moredobiti.
  Je pa zanimivo ono o Butanu,kar bi moralo skrbeti Putina,mislim ,da kitajci blefirajo v Kitajskem morju in Taiwanu-preveliko nasprotnikovvin da bo cilj preje drugje najbolj nevarno je njihovo vse bolj opazno škiljenje proti Sibiriji,ki je Putin ob nenadnem napadu ne more obraniti.

  • freedomfighter

   Vojne ne bo ker imate obe strani dosti vec za izgubiti kot pridobiti…sploh pa kaj americane briga za butan in podobne drzave

   • xtc

    Tam definitivno ne,Kitajčki na morju pušijo.
    Definitivno pa bi zadeva morala skrbeti Putina,ki jih ima na kopenski meji,Rusi nimajo šans v zemeljskem spopadu,premalo sil ,dosti težje bi šlo na morski strani saj bi zavezniki vzpostavili večjo armado kot jo imajo Kitajci,ki pa bi v morskih spopadih hudo puhnila.

    • freedomfighter

     To imas prav vendar jaz ne vidim razloga zakaj bi drzava ki je na robu tega da postane najvecja velesila zanetila vojno kjer je velika vrjetnost da bi bili uniceni…kitajska ni nemcija ki je potrebovala tuja ozemlja za surovine in poplacilo dolga…vojno ponavadi zacnejo tisti ki imajo obcutek da stvari ne gredo kakor so si.zeleli in kitajcem gre trenutno vse kakor si zelijo z manjsimi tezavami seveda

     • xtc

      N razumeš,ker ne gledaš strateško.
      Kitajska ni taka velesila kot misliš-narobe,zelo je krhka in ranljiva,Kitajska se ne more iti nobenega večjega spopada,preprosto zato,ker nima dovolj surovin in nafte,večina pa jih prihaja po morju ali iz Rusije,čeprav je Kitajsko morje bogato z nafto in plinom,pa jtežava v tem,da Kitajska za velike pomorske operacije ni dovolj sposobna,kot tudi vojna na območu možne eksplotacije ji prav nič ne koristi,zato bodo Kitajci raje tam s pogajanji-če
      Kajti ladje ti koalicijske sile ali potopijo ,zasežejo ali iternirajo do konca vojne ti pa brez surovin.
      Če uderijo v Sibirijo,jo zasedejo z manjšimi izgubami,kot v Kitajskem morju,vse operacije so po kopnem in zraku in večino manjkajočih surovin imajo varno brez velikih pomorskih rizikov na domak ruke in to sigurno Putin pa jih ne more kopensko premagati,s tem si Kitajci zagotovijo trajnejšo in varno oskrbo s surovinami kar bi jih res iztrelilo v velesilo.
      Seveda je pa sedaj vprašanje,koga bi ZDA v takem spopadu podprle,najprej verjetno nikogar,ko pa bi Kitajci začeli lomiti putinovo zemeljsko armado,pa bi le ti zagotovo izza hrbta pričeli slabiti,Kitajce,da bi vzpostavili ravnotežje, zelo verjetno pa je,da bi Rusija del ozemla izgubila,Kitajci pa bi morali popustiti v J Kitajskem morju.

     • freedomfighter

      To kar govoris je sicer res ampak ravno zato se kitajska ne bo sla vecjega spopada saj niso bedaki…svetovna trgovinska povezava usa kitajska pa zagotavlja ta mir ker toliko pa najbrz razumes ekonomijo da sta te dve drzave gospodarsko soodvisne ena od druge in da bi sesutje te trgovine povzrocilo tako hudo globalno krizo da bi se vecina drzav enostavno sesulo…koliko casa mislis da bi ljudje gledali trumpa ali pa xija ko bi vsekala visoka brezposelnost, pomankanje prakticno vseh izdelkov…skratka vojna kitajska proti komurkoli pomeni gospodarski samomor zato je po mojem mnenju najboljsa stvar za svet mocna in stabilna kitajska

     • xtc

      A razumeš kaj ti razlagam?
      Kitajci si recimo z polastitvijo Sibirije,definitivno kupijo status malodane neodvisne sile,zato meglijo prave namere z takimi provokacijami.Taiwan v bistvu za Kitajsko nima pomena razen simbolnega,seveda ka Taiwanci,sicer Čank a jšekovski Kitajci ne zaupajo komunistom v Pekingu.Vsa ta spuščanja megle so prikritje pravega cilja napada in Putina bi moralo to skrbeti,kajti,ko je enkrat že računal na njih z prodajo plina in nafte,so raje smuknili pod ameriški dežnik.

     • freedomfighter

      Ce bi kitajci zeleli tajvan bi si ga vzeli v preteklosti ko bi jim zahod to pustil…malo pa dvomim da bi bil putin tako neumen da bi gradil nove plinovode in naftovode iz sibirije na kitajsko ce bi ga imeli kitajci namen napast…pa tudi ce mene vprasas mi je dosti vseeno za rusijo tudi ce jo kitajci celo pokorijo dokler bo kitajska stabilna…pa kitajsko ze sedaj vsi jemljejo kot velesilo…samo poglej njihov izvoz…recimo hrane s katero nahranijo polovico azije pa da ne govorimo o vsem ostalem

     • xtc

      Putin ima težave sam s sabo in svojim egom.Kitajci pa niso neumni-zakaj bi kupoval ,če lahko zasedeš in izčrpavaš in postaneš dejansko No 1 povsem skoraj neodvisen od uvoza surovin ,če je potrebno.
      Ravno zato so ZDA velesila,tudi če zagusni oni praktično dobivajo vse po kopnu tako iz J Amerike kot Kanade,kar ti omogoča bolj varno oskrbo,kot čez oceane.,tu je strateški vidik ,Kitajcev daljši kot Putinov.

 • Aljoša Gačnik

  Morda pa bodo sli povsem v drugo smer…. Npr. Jugovshodni del Rusije…

  • xtc

   No končno vsaj eden ,ki se mu vsaj svita,kaj je verjetno primarni cilj,kitajci se že dolgo želijo polastiti surovin tam,ki jih nimajo.

  • freedomfighter

   Ali pa da kitajci niso neumni zakaj bi zaceli vojno ce jim pa tudi brez nje kaze kar dobro…jaz se bolj bojim drzav ki se bojijo da izgubljajo prevlado ki so jo imeli v preteklosti…saj ves kako je zival je najbolj nevarna ko je ranjena dokler kitajcem dobro kaze me ne skrbi ce bi pa rezim zacel pesati bi me pa skrbelo

 • Clemen J.

  Nazačetku so lagal, tako kot naši levičarji lažejo, da ne bodo otoke uporabili v vojaške namene. Tukaj je dokaz kako lažejo!!!

 • baubau

  nihče pri zdravi pameti na tem svetu si ne “more privoščiti vojne”-vojne začenjajo bolniki….

 • Steiermark

  Ja, Hitlerjev nacional socializem pa izhaja iz komunizma, po stalinu in ostalih revolucionarno psihopatskih morilcih, z rdečo zvezdo. Preden se pa omenja krutosti nacizma, bi , glede na poznano polpreteklo zgodovino, tudi pri nas, lahko primerjali edino s komunizmom, pri nas, ko je tito “otvoril” “tovarne” za iztrebljanje poštenih in komunizmu nenaklonjenih ljudi! Komunizem je absolutno najbol okruten režim, ki je po celem svetu , največ v mirnem času, poklal in drugače odstranil preko 200 milionov nedolžnih ljudi, samo pri nas v Sloveniji, čez 200 tisoč! Smrt zločinskemu komunizmu in svobodo poštenim ljudem!