Kitajske vesoljske ambicije: Z oblikovanjem cislunarne ekonomske cone si do leta 2050 obetajo 10 bilijonov dolarjev dobička

Izstrelitev kitajske rakete The Long March-2F z raketoplanom Shenzhou-11 (foto: EPA)

Kitajske ekonomske ambicije ne poznajo meja. 2. največja ekonomska sila na svetu naj bi razmišljala o razvoju trgovine, ki bi presegala Zemljo, in oblikovanju ekonomske cone do leta 2050, ki bi vključevala tudi Mesec.

Potrebna tehnologija za oblikovanje cislunarne ekonomske cone naj bi bila po predvidevanjih Baa Weimina, vodje za znanost in tehnologijo pri China Aerospace Science and Technology Corporation, pripravljena že do leta 2030.

Nadaljnji razvoj transportne tehnologije naj bi obrodil sadove do leta 2040. V vsakem primeru gre za velikopotezne načrte Kitajske, ki si želi dodobra ekonomsko izkoristiti tudi vesolje.

Bogato vesolje
Projekt ustvarjanja cislunarne (gre za območje med Zemljo in Luno) ekonomske cone naj bi po poročanju portala RT Kitajski prinesel okoli deset bilijonov dolarjev dobička. Bao pa pri tem še izpostavlja, da ima območje velik ekonomski potencial, zaradi česar bi ga morala Kitajska podrobno preučevati.

Poudarek bi moral po Baovem razmišljanju biti na razvoju nizkocenovnega vesoljskega transportnega sistema, ki bi bil vzpostavljen med Zemljo in Mesecem.

Ivan Šokić

 • Andrej

  V čem je bogastvo vesolja? Kaj je tam koristnega, česar tukaj ni? Razen morda možnost kakega političnega nadzora, ki je tam bolj na varnem.

  • freedomfighter

   Nestete stvari so za katere pogrebujes vakum in brezteznost…zdnjic sem recimo gledal kaksna tezava je vzgojiti cloveski organ na zemlji ker ko nanasajo posamezno plast celic se te posedejo v brezteznostnem prostoru pa te tezave ni

 • Artur

  Kitajske vesoljske ambicije, ameriške, evropske…. Nategovanje naivne populacije s holywood znanstveno fantastiko in milijardnimi lopovščinami nad populacijo na ta račun.
  Ravna Zemlja – Reakcija Japanaca parodija
  https://www.youtube.com/watch?v=nqf4SPLP1g8

  Ravna Zemlja – Parodija o Globusarima
  https://www.youtube.com/watch?v=F6ntg04fzOQ

  • freedomfighter

   Ja tebe je nekdo fajn nategnil…pa kaj imas s temi bednimi bosanskimi videi…a ne znas anglesko ali pa poznas kaksnega ne balkanskega znanstvenika…no to kar ti gledas niso znanstveniki ampak bedaki

   • Artur

    Jer moja žena in to večkrat uživancija ti rečem.

   • Artur

    Pa razumem angleško, če pa naletim na kaj zdravorazumskega v drugem jeziku pa po liniji najmanjšega odpora obrajtam tudi vsebine v jeziku, ki ga veliko bolje razumem človek mora biti praktičen.
    Če misliš na NAShole BUTLznanstvenike, ki spuščajo mehurčke na sprehodih po tzv. vesolju kopirajo oblake na njihovem blue marbel earth CGI photoshop animacijah visijo na žicah pred zelenim ozadjem v studijih in se gredo povrh vsega še klovne ipd…… eh poten rajši preberem kaj od tistih, ki niso takšni Butl “znanstveniki” temveč so sposobni logično razmišlljat s svojo glavo pa četudi so to Bosanci.

 • xtc

  Verjetno v prihodnosti Da a v tako bližnji pa ne.

 • Artur

  Priručnik za pobijanje Ravne Zemlje
  https://www.youtube.com/watch?v=K4Hcb9g4sb4

  Snimak metereološkog balona sa visine od 36 km
  https://www.youtube.com/watch?v=hB7BJRueSO8

 • Artur

  “Uporabi razum vzemi račun”
  https://buden.jimdo.com/ravna-zemlja-flat-earth/