Kitajske vesoljske ambicije: Z oblikovanjem cislunarne ekonomske cone si do leta 2050 obetajo 10 bilijonov dolarjev dobička

Izstrelitev kitajske rakete The Long March-2F z raketoplanom Shenzhou-11 (foto: EPA)

Kitajske ekonomske ambicije ne poznajo meja. 2. največja ekonomska sila na svetu naj bi razmišljala o razvoju trgovine, ki bi presegala Zemljo, in oblikovanju ekonomske cone do leta 2050, ki bi vključevala tudi Mesec.

Potrebna tehnologija za oblikovanje cislunarne ekonomske cone naj bi bila po predvidevanjih Baa Weimina, vodje za znanost in tehnologijo pri China Aerospace Science and Technology Corporation, pripravljena že do leta 2030.

Nadaljnji razvoj transportne tehnologije naj bi obrodil sadove do leta 2040. V vsakem primeru gre za velikopotezne načrte Kitajske, ki si želi dodobra ekonomsko izkoristiti tudi vesolje.

Bogato vesolje
Projekt ustvarjanja cislunarne (gre za območje med Zemljo in Luno) ekonomske cone naj bi po poročanju portala RT Kitajski prinesel okoli deset bilijonov dolarjev dobička. Bao pa pri tem še izpostavlja, da ima območje velik ekonomski potencial, zaradi česar bi ga morala Kitajska podrobno preučevati.

Poudarek bi moral po Baovem razmišljanju biti na razvoju nizkocenovnega vesoljskega transportnega sistema, ki bi bil vzpostavljen med Zemljo in Mesecem.

Ivan Šokić