[Video] Kitajska pozvala Turke, naj ustavijo invazijo v Siriji: Erdogan vztraja, da ne bo nikoli razglasil premirja

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan (foto: EPA)

Potem ko so pripadniki sirske vojske vstopili v Manibij, so jih v mestu pričakale razvite sirske in ruske zastave. Turško invazijo na severovzhod države so obsodili tudi Kitajci. Ob tem so Američani razkazovali svojo vojaško moč pred Turki, ki so se preveč približali ameriškim umikajočim enotam, pripadniki ruske vojske pa patruljirajo na območju med turško in sirsko vojsko.

Ameriške sankcije proti Turčiji niso prepričale Turkov, da bi prenehali z invazijo v Siriji. Potem ko so embargo na prodajo orožja Turčiji uvedle Nemčija, Francija, Finska in Švedska, je po pisanju Breitbarta Turke k prenehanju invazije na Kurde v Siriji pozvala tudi Kitajska.

To bi pomenilo, da turškemu napadu na Kurde v Siriji nasprotuje večina držav EU, ZDA, Rusija, Iran, Rusija ter Kitajska. Glede na ustaljene politične delitve je to svojevrsten dosežek.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je že odzval na vse pozive k premirju, ki so med drugim prispeli tudi iz ZDA. “Pravijo ‘razglasite premirje’. Nikoli ne bomo razglasili premirja,” je po poročanju Reutersa povedal Erdogan novinarjem, zbranim v Bakuju med obiskom v Azerbajdžanu.

Sledijo pogovori v Moskvi in Ankari

Erdogan naj bi v prihodnjih dneh prišel na “delovni sestanek” v Moskvo, kjer se bo sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Na obisk v Ankaro pa se odpravljata tudi ameriški podpredsednik Mike Pence in državni sekretar Mike Pompeo, ki naj bi Erdogana po poročanju portala Xinhuanet še enkrat pozvala k premirju.

Zdi se, da bodo vsemu navkljub najkrajši konec na koncu potegnili Kurdi. Namreč, njihovo zanašanje na Američane, medtem ko je bila izolacionistična politika predsednika Donalda Trumpa vsem znana že vsaj od časov predsedniške kampanje leta 2015, je bilo v dobri meri zaman.

Ivan Šokić

 • Andrej

  Turki so že večkrat izvajali genocid nad Kurdi. Vsako sodelovanje s Turki je podpiranje genocida. Potreben bo nov “Lepant”, da bo kako stoletje mit.

  • macon

   Zaradi Lepanta ni bilo nobenega miru in kaj se gredo Turki na vzhodu nas malo briga. Pusti načelnost in ideale in pravljice o plemenitih Kurdih, ki jih širi zahodna propaganda, v tistem muslimanskem kotlu si vsi zaslužijo drug druge.

   • Andrej

    Sem bral Karla Maya Po divjem kurdistanu. Vidim, da se ni še nič spremenilo.

 • totex39

  Razen invazije v Siriji, grozi Evropi z migranti. A evropski politiki pa tiho prenašajo njegove grozilne besede, namesto da bi mu nazaj zagrozili, da bo dobil iz Evrope nazaj vseh 6 in še več milijonov Turkov.

 • macon

  Turki ne bodo dovolili nobenih kurdskih državnih tvorb in vojsk na svojih mejah, ker se bojijo, da bi se jim razširile tudi znotraj Turčije. Kurdska gverila je na vzhodu Turčije že dolgo. Alternativa je lahko samo zmanjšanje Turčije zaradi nastanka nove kurdske države in Turki tega ne bodo dopustili, ker imajo silo.

  Vsaka vojna je zlo, ampak realno politično Turke razumem. Veliko bolj kot recimo Saudce v Jemnu.

 • Aton

  Nasprotujejo Turčiji – tako malo za hec. Če bi napisali, da bodo razbili Ankaro na majhne koščke, bi morda zaleglo.

 • tohuvabohu

  Majhna pripomba: ne reče se sirijska vojska, temveč sirska. Saj tudi ne rečemo turčijska vojska …

 • Hribouc

  Pa je slovenski zet zakuhal 3.svetovno vojno!
  Samo sledite.

 • Hribouc

  Orkamalora!
  A tud moja NOVA mi bo brisala komentarje, kot Kršinaporter?
  ———————————————————-
  “JE TRUMP SKUHAL KONČNO 3.SVETOVNO VOJNO?” PRESS

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Erdoganu se štejejo zadnje sekunde. Ne bo popravnega izpita.

 • Lon Wolf

  Kakšna licemernost Nemcev, Francozov itn. da ne bodo Turkom trenutno prodajali orožja, ko pa ga imajo ta isti toliko, da stokrat uničijo vse Kurde. Ampak Armagedon se neizbežno približuje in potem bo vendarle nastopilo božje Kraljestvo miru.

 • Sandokan

  Turki imajo izkušnje, ni jim bilo problem pobiti več kot 1 miljon Armencev