Kitajski gigant Alibaba izgublja na svoji vrednosti

Po odločitvi kitajskih regulatorjev o protimonopolni preiskave podjetja Alibaba je vrednost podjetja pričela upadati (Foto: epa)

Vrednost delnic svetovnega spletnega prodajalca na debelo Alibaba je padla za devet odstotkov. Delnice Alibabe so tako na najnižji ravni po mesecu juniju, saj obetavni program odkupa podjetja za vrtoglavih 10 milijard ni odpravil pomislekov glede regulativne represije na spletne trgovine in finančni imperij ustanovitelja Jacka Ma. 

Velikanska prodaja podjetja Alibaba je potekala v dveh sejah, v katerih so odšteli skoraj 116 milijard dolarjev delnic tehnološkega giganta, ki kotirajo na borzah v Hongkongu. Spirala padca vrednosti podjetja se je okrepila, ko so kitajski zakonodajalci v četrtek napovedali preiskavo podjetja in izjavili, da bodo na sestanek povabili tudi njihovo podružnico Ant Group, ki je ena največjih spletnih platform za plačevanje na Kitajskem.

Kitajska je naročila največji spletni platformi za plačevanje v državi, da preuči obsežne dele svojega poslovanja, saj si zakonodajalci še naprej prizadevajo zajeziti nekatera najmočnejša kitajska internetna podjetja. Zaradi omenjenih preiskav, pa so delnice Alibabe padle kar za devet odstotkov. Kitajski uradniki so podjetju Ant Group očitali, da je “kljubovala” predpisom, izločevala tekmece s trga, škodovala pravicam potrošnikov in izkoristila regulativne vrzeli za lastni dobiček. Obtožili so jih tudi nezadostnega korporativnega upravljanja družbe.

Lastnik Alibabe Jack Ma (Foto: epa)

“Protimonopolna preiskava Alibabe še ni določila kazni, s katero naj bi kaznovala podjetje, kar pa vlagatelje zelo skrbi,” je dejal Zhang Zihua, glavni direktor za naložbe v Pekingu Yunyi Asset in dodal, da bi lahko izid sodbe “močno spremenil” vrednotenje samega podjetja. Postavljanje vlagateljev na rob je bila novica tedna, zato je Kitajska centralna banka prosila Ant Group, da preuredi posojanje denarja in ostale finančne storitve.

Kitajske oblasti si želijo zatreti monopol tehnoloških gigantov in odpreti priložnosti tudi tistim manjšim
Ta razvoj dogodkov je posledica zatiranja monopolnega vedenja v cvetočem kitajskem internetnem prostoru s strani kitajskih oblasti, saj si želijo, da imajo na trgu priložnost tudi tisti, ki imajo manjše možnosti. Ma je predvsem znan po tem, da je bil javno kritičen do kitajskega regulativnega sistema, saj meni, da na tak način želijo zadušiti inovacije. Prejšnji mesec so kitajski regulatorji le dva dni pred načrtovanim prvencem nenadoma ustavili javno ponudbo Ant Group-a v višini 37 milijard dolarjev v Šanghaju in Hongkongu, ki naj bi bila največja na svetu.

Slika je simbolična (Foto: epa)

“Novi predpisi škodijo velikim internetnim platformam, zato vidite, da se Tencent in druga tehnološka podjetja prav tako izgubljajo vrednost, saj tečaji delnic padajo,” je dejal Li Chengdong pekinški tehnološki analitik. Chengdong še meni, da odziv javnosti prej ni bil močan, ko pa gre tokrat za enega večjih gigantov kot je Alibaba, pa je postal odziv javnosti močnejši. Regulatorjem naj bi tako bile sporne pogodbe, s katerimi je Alibaba podpisoval ekskluzivne pogodbe o sodelovanju, kar je ostalim preprečevalo, da bi omenjene izdelke lahko ponujali tudi na ostalih konkurenčnih platformah.

Medtem ko je bila Alibaba v postopku odločitve, da bi vrednost svoje prodaje povečala iz šest na deset milijard dolarjev do leta 2022, je moč kitajskih regulatorjev njihovo odločitev popolnoma zasenčila. Z delnicami Alibabe bi se lahko v bližnji prihodnosti trgovanje znižalo zaradi omenjenega “regulativnega previsa”. Po mnenju nekaterih poznavalcev, pa bi ravno nižja vrednost podjetja lahko bila bolj privlačna za dolgoročne vlagatelje. Ciljna cena lastnikov je sicer 361 dolarjev, a se je prodaja v ZDA v četrtek zaključila pri 222 ameriških dolarjev za delnico.

Sara Rančigaj