fbpx

V Španiji, kjer vladajo socialisti, načrtujejo beleženje vseh tistih, ki bodo zavrnili cepljenje

Foto: epa

Cepljenje proti novemu koronavirusu se je v Španiji pričelo 27. decembra in je prostovoljno. Tisti, ki pa bodo cepljenje proti novemu koronavirusu zavrnili pa bodo uvrščeni oziroma zabeleženi v poseben register. 

Tisti, ki si ne želijo biti imuni na virus ne bodo ostali anonimni, saj bo ministrstvo za zdravje registriralo imena vseh tistih, ki bodo cepljenje zavrnili oziroma se ga ne bodo želeli udeležiti, pri tem pa še bodo zapisali razloge za odklonitev cepljenja, je poročal The local.

Španski minister za zdravje Salvador Illa je javnosti zagotovil, da je cepivo prav tako učinkovito tudi proti novemu sevu covid-19, za katerega v Španiji še nimajo nobenih dokazov o njegovem obstoju. Informacije o cepljenju in tistih, ki bodo odklonili cepljenje bodo vključene v “register cepljenja” vsakega posameznega državljana. Te nove informacije so se pojavile v poročilu o strategiji cepljenja proti covidu-19, ki ga je ministrstvo za zdravje objavilo v ponedeljek, 21. decembra.

Španski minister za zdravje Salvador Illa (Foto: epa)

V dokumentu piše: “Brez poseganja v dolžnost sodelovanja posamezniki prejmejo cepljenje proti covid-19 in bo prostovoljno”. Kljub temu pa so v dokument dodali, da je pomembno ugotoviti, zakaj so nekateri v določenih primerih zavrnili cepljenje. S tem namenom želijo pripraviti register cepljenja, s čimer bi lahko razumeli možne razloge pri različnih skupinah prebivalstva. Tisti, ki se s cepljenjem ne bodo strinjali, bodo morali temu podati ustno privolitev. Izjeme bodo le nekatere okoliščine, kjer bo to potrebno pisno. To velja predvsem za primere šol, kjer starši ali skrbniki niso prisotni pri cepljenju otrok.

Španci v veliki meri zainteresirani za cepljenje
V Španiji pa je sicer dokaj visoko zanimanje za cepljenje proti novemu koronavirusu. Novembra je denimo 36,8 odstotka anketirancev izrazilo željo za cepljenje, to število pa je decembra naraslo na 40,5 odstotka. 16,2 odstotka vprašanih bi se testiralo, takoj ko bodo prepričani v zanesljivost cepiva. Novembra je še 47 odstotkov anketirancev bilo proti cepljenju za covid-19, to število pa se je decembra močno znižalo in znaša 28 odstotkov. Podobno kot v Sloveniji, so tudi v Španiji pričeli s cepljenjem 27. decembra in so najprej cepili starejše v domovih za ostarele in zaposlene.

Tudi v Španiji so najprej pričeli s cepljenjem starejših v domovih za ostarele (Foto: epa)

Španska vlada pričakuje, da bo do junija 2021 od vseh 47 milijonov prebivalcev, cepljenih proti virusu med 15 in 20 milijoni ljudi. Po podatkih ministrstva za zdravje je Španija med pandemijo ena najbolj prizadetih evropskih držav, saj je virus okužil približno 1,8 milijona ljudi in povzročil skoraj 49 tisoč smrtnih žrtev.

Sara Rančigaj